23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Fri Köpenskap
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.
Kontakta oss för en företagslösning.

Många livsmedel felmärks

Livsmedelsverket har kontrollerat märkning av livsmedel när det gäller ingredienser och en rapport visar att många livsmedel märks fel. Det kan innebära stor risk för allergiker.

Under 2011 genomförde Norge, Sverige, Danmark och Finland ett gemensamt

nordiskt kontrollprojekt för att kontrollera om nordiska

livsmedelsproducenter och -importörer följer de regler som gäller för

märkning av allergiframkallande ingredienser. Typiska exempel på sådana

ingredienser är mjölk, ägg, fisk, skaldjur, olika sorters nötter, soja

och spannmålsprodukter som innehåller gluten. Sådana ingredienser ska

alltid anges, oavsett mängd. Sammanlagt kontrollerades 1 095 produkter

och 464 företag. Av de kontrollerade produkterna hade 20 procent en avvikelse när det gällde märkningen.Olika typer av färdigmat och halvfabrikat,

frukostblandninger, bakmixer, kex, färdiggräddat bröd, godis, snacks

och desserter kontrollerades.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.064|instance-web02