23948sdkhjf

Svenska ungdomar får för lite näring

Svenska barn och ungdomar har bland de sämsta kostvanorna i Norden. De tror de har hälsosamma matvanor, men äter alldeles för lite frukt, grönsaker och fisk och riskerar brist på viktiga näringsämnen.

I en undersökning som genomförts av Netigate på uppdrag av ACO, uppger 54 procent av de tillfrågade ungdomarna i åldern 15-18 år, att de äter grönsaker varje dag, men bara 1 av 10 kom upp i en mängd som motsvarar Livsmedelsverkets rekommendationer. Hela 9 procent svarade att de aldrig eller mycket sällan åt grönsaker. När det gäller frukt så når endast 5 procent av de tillfrågade ungdomarna upp till den rekommenderade mängden per dag.

Endast 10 procent uppger att de äter fisk minst tre gånger i veckan, vilket är vad Livsmedelsverket rekommenderar, medan 27 procent uppgav att de sällan eller aldrig åt fisk.

– Att äta rätt är otroligt viktigt när man växer. Därför är det oroande att se att så många barn och ungdomar inte äter tillräckligt näringsrikt och varierat. Jag tycker att det är anmärkningsvärt att många unga ändå tror att de äter bra. Det ser ut att finnas en stor kunskapsbrist här. Överlag skulle både ungdomar och vuxna i Sverige behöva mycket bättre kunskap om vad goda kostvanor innebär, säger nutritionisten Marianne Wrife, i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062