23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Fri Köpenskap
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.
Kontakta oss för en företagslösning.

Miljön som grön tråd

Intresset för miljö går som en grön tråd genom Per Rosengrens liv; från tiden som naturintresserad och miljömedveten yngling, vidare in i yrkeslivet och en lång karriär inom KF och nu senast till Saltå kvarn, där han sedan årskiftet är försäljningschef.

–Jag har alltid haft ett intresse för

natur och miljö. Det grundar sig i viljan att göra gott. Nu för tiden

utgår min medvetenhet från yrkesrollen och jag ser hur företagandet kan

vara en positiv kraft för miljön, säger Per Rosengren.–Som

försäljningschef på Saltå kvarn får jag se ekologi i ett större

sammanhang än avgränsat certifierade livsmedel, till exempel genom

kretsloppsgårdarna som levererat spannmål till oss.Till KF kom Per

Rosengren 1990 då han började arbeta med inköp och kategorifrågor på

Gröna Konsum. Han höll sig sedan kvar inom KF i olika konstellationer,

bland annat som vice vd för Cikab – fram till våren 2012, då han lämnade

sitt uppdrag som hållbarhetschef för KF-koncernen.–Jag har levt hela mitt liv inom dagligvaruhandeln och har ett förflutet som bland annat köttmästare och butikschef.Efter gymnasiet uppstod en lucka fram tills militärtjänstgöringen och Per Rosengren började jobba på Konsum. –När

lumpen var slut återvände jag till Konsum, fast jag egentligen hade

tänkt läsa vidare på universitetet. Nu blev det inte så, men via

internutbildningar och halvtidskurser i ekonomi och organisation på

Stockholms universitet har jag ändå fått en ekonomisk utbildning.Sedan han lämnade KF för ett år sedan har Per Rosengren jobbat som konsult inom området kategoriansvarig. –Konsultarbetet

kretsade inte runt hållbarhet i sig, utan mer kring frågor som hur man

jobbar utifrån kundinsikter i relationen mellan leverantörer och kedjor.

Jag kände att jag ville arbeta mer operativt, så när jag fick frågan

från Johan Ununger (vd för Saltå kvar, reds anm) var svaret enkelt. Saltå

har Per Rosengren haft kontakt med sedan mitten av 1990-talet via sitt

miljöarbete på Gröna Konsum då han letade efter ekologiska varor till

Änglamark.De nya arbetsuppgifterna omfattar bland annat

organisationsutveckling och relationer med marknad och kunder. Han

arbetar på kontoret i Järna cirka tre dagar i veckan, resten av tiden

finns han bland annat på företagets bageri på Brommaplan eller i butiken

på Södermalm i Stockholm.Blir det mycket ekologisk mat hemma?–Ja,

men jag är måttligt intresserad av matlagning, kanske lite över

genomsnittet. Jag uppskattar och värnar om goda råvaror, men erkänner

att det ibland slinker ned en korv med bröd.Har du någon favoritekoprodukt?–Ja,

men jag vet inte om den finns kvar i butik. Änglamark hade en

fantastisk bruten parmesanost som var en stor smakupplevelse. Och

Torfolk gårds lingonsylt, den smakar som hemgjord sylt på egenhändigt

plockade lingon.Pia WallbergMer om Per RosengrenAKTUELL Ny försäljningschef på Saltå kvarn.BAKGRUND Hållbarhetschef KF-koncernen, vice vd för Coops inköpsbolag Cikab, varit med och utvecklat Änglamark.FÖDD 1957.BOR Kungsängen.FAMILJ Fru och tre barn.FRITID Vara ute i naturen, skridskor och skidåkning – både utför och på längden.VILL ÄTA MIDDAG MED Brittiska kocken Jamie Oliver.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.093|