23948sdkhjf

Höga halter akrylamid i maten

Halterna av akrylamid i livsmedel har inte sjunkit sedan provtagningarna startade 2005, enligt en rapport från Livsmedelsverket.

Under 2011-2012 gjorde Livsmedelsverket en riktad undersökning av 204 produkter på den svenska marknaden, däribland kaffe, grovt bröd, kex, kakor och pommes frites.I de flesta kategorier hittades akrylamidhalter över de nivåer som anses normala jämfört med övriga EU. Bland potatischipsen hade 34 procent halter som låg över normalnivåerna. Inom mjukt, grovt bröd var andelen 18 procent.– Industrin behöver öka sina ansträngningar. Främst för konsumenternas skull, men också för att klara de gränsvärden som troligen är på gång inom EU, säger Leif Busk, toxikolog vid Livsmedelsverket, i en kommentar.Akrylamid är klassat som ett cancerframkallande ämne och bildas när vissa livsmedel upphettas till hög temperatur.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078