23948sdkhjf

Så kan svinnet minskas

Varje år blir en miljon ton mat avfall. Att minska denna mängd är en god affär både ekologiskt och ekonomiskt. Att begränsa mängden mat som en butik kan reklamera till grossister och leverantörer är en väg att gå. Lägre temperatur i kylkedjan en annan.

Det konstaterar Naturvårdsverket som i tre olika rapporter synat svinnet i livsmedelskedjan. När det gäller butiker tror man på att minskad möjlighet att reklamera produkter leder till att svinnet blir mindre. Att i större utsträckning frysa in mat som är på väg att bli gammal är en annan väg att gå. Sådana frysta produkter skulle till exempel kunna säljas till storhushåll som cateringföretag. Det ses som den mest kostnadseffektiva åtgärden. Inom livsmedelsindustrin efterlyser verket att företagen gör bättre analyser av orsakerna till svinnet. Man vill också se mer forskning.En av rapporterna fokuserar på temperaturen i kylkedjan. Med en lägre temperatur skulle hållbarhetstiden förlängas och därmed minskas svinnet.Att minska svinnet med 20 procent skulle enligt rapporterna ge en samhällsekonomisk på upp mot sex miljarder kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079