23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Fri Köpenskap
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.
Kontakta oss för en företagslösning.

Grisbönder vill ha statligt stöd

Den svenska djurskyddslagen gör att det kostar 2,50 kronor mer per kilo att producera griskött än det gör i utlandet. Nu vill grisböndernas organisation att staten står för den mellanskillnaden.

I dag träffar Sveriges Grisföretagare landsbygdsminister Eskil Erlandsson för att diskutera krisen i grisbranschen där svenska grisar nu skickas utomlands för att slakas eftersom det nu finns ett överskott på grisar på hemmaplan.

Ändå har produktionen av svenskt griskött minskat med 25 procent sedan EU-inträdet, berättar Dagens Nyheter. Men i dag är också 40 procent av det griskött vi äter importerat. Mycket av det kött som går till charkindustrin och storhushållen är importerat.

Men det är inte klart om ministern vill släppa till pengar för att stödja bönderna.

Fast han pekar på att mycket av det importerade köttet hamnar hos kommunerna och det är viktigt att man inte ha en dubbelmoral genom att å ena sidan ha höga krav på uppfödning inom landet och å andra sidan köpa importerat.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.11|