– Här gör Axfood en aktiv handling för att få mer svensk råvara och räddar samtidigt tre gårdar som hotades av nedläggning, säger Ingemar Olsson, ordförande i Sveriges grisföretagare, i ett pressmeddelande.
Lekvattnets gris i Sunne, Aplung Lantbruk i Västra Ämtervik och Andreas Larsson i Bada, som totalt sett föder upp 12 000 grisar per år, riskerade nedläggning när de blev av med sina slakterikontrakt.
– Alternativet för mig hade varit konkurs för bolaget som har grisproduktion och uppsägning av fyra anställda, säger Henrik Frykberger, Lekvattnets Gris, i pressmeddelandet. Det är en stor lättnad att inte behöva avsluta det på det sättet.
Axfood garanterar inköp av köttet som gårdarna producerar, vilket medför att gårdarna får sina kontrakt.
– Vi tror på svensk primärproduktion av griskött och är övertygade om att vi kommer att behöva större volymer i framtiden både på Hemköp och Willys, säger Hans Holmstedt, inköpsdirektör vid Axfood.