Utgångspunkten i råden, som bygger på den samlade, aktuella forskningen inom mat och hälsa, är att konsumenten inte ska behöva välja mellan hälsa eller miljö.
"Allt hänger ju ihop. För att äta hållbart för både hälsan och miljön behöver vi ändra vår konsumtion, från mycket animaliska livsmedel till mer vegetabilier", säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.
"Den senaste vetenskapen stärker grunden för de nuvarande kostråden. Därför gäller fortfarande att äta mycket grönt och frukt, fisk, fullkorn och nyttiga fetter. Men i de uppdaterade råden trycker vi ännu mer på helhet och balans", säger Åsa Brugård Konde.
Förslagen ska ut på remiss i december och väntas vara klara under våren nästa år. Råden går bland annat ut på att äta lagom mycket, att äta minst 500 gram frukt och grönt varje dag, att äta högst 500 gram kött och chark per vecka, att äta fisk två-tre gånger per vecka och att välja fullkorn och magra mejeriprodukter.