23948sdkhjf

Oenighet om kontanthantering

Efter rån mot butiker i Stockholm och Kumla under den senaste veckan upprepar Handelsanställdas förbund sitt krav på en lag om sluten kontanthantering. Svensk Handel anser att en ny lag inte är lösningen på problemet.
Både fack och arbetsgivare ser allvarligt på händelserna där butiksanställda har skadats med kniv i det ena fallet och skjutvapen i det andra.

"Vi har i flera år krävt lagstiftning om sluten kontanthantering i butiker, men den förra regeringen agerade aldrig. Nu måste den nya regeringen ta tag i frågan på allvar. Vi har inte råd att vänta. Det är tillgången till snabba kontanter som lockar rånare att slå till, ofta beväpnade med kniv eller skjutvapen", säger Susanna Gideonsson, i et pressmeddelande.

Svensk Handel betonar vikten av ett brett rånförebyggande samarbete mellan många olika parter för att öka säkerheten.

"Slutna kontantsystem är ingen garanti mot rån. Vi förstår inte varför Handelsanställdas Förbund så ensidigt kräver en lag om sluten kontanthantering när problemet måste angripas på ett betydligt bredare och mer genomtänkt sätt", säger Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer, i en kommentar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062