23948sdkhjf

Allt fler köpcentrum

Det blir allt fler köpcentrum och handelsområden i Sverige. Ökningen sker både i antal, yta och omsättning. Den största tillväxten sker i externa handelsområden och regioncentrum i utkanten av storstäder.
HUI Research har ställt samman den årliga kartläggningen av Sveriges köpcentrum och handelsområden. Kartläggningen har skett tillsammans med Datscha och Nordic Council of Shopping Centers.

I dag finns 358 köpcentrum och handelsområden. Den totala uthyrningsbara ytan för köpcentrum och handelsområden fortsätter att öka och uppgår nu till 8,5 miljoner kvadratmeter. Köpcentrumens andel av den totala detaljhandelsförsäljningen har de senaste åren legat runt en dryg tredjedel.

– Ingen köpcentrumdöd i sikte, säger Lena Larsson, vd för HUI Research, i ett pressmeddelande. Hittills i år har nio nya köpcentrum och handelsområden öppnats och just nu pågår över 40 projekt på totalt över 700 000 kvm.

Största handelsområdet är fortfarande Kungens Kurva följt av Barkarby handelsplats och Erikslund i Västerås.

Flera stora projekt pågår, exempelvis Söderslätt i Umeå där ett nytt köpcentrum med Ikeavaruhus växer fram, Galleria Boulevard i Kristianstad samt Mall of Scandinavia som beräknas öppna i september nästa år.

Ett trettiotal ägarbyten har skett inom köpcentrummarknaden i år och det internationella intresset för Sverige är fortsatt stort.

– Trenden är att stora blir större, säger Marika Wærn, vd för Nordic Council of Shopping Centers. Andra trender är ett fortsatt fokus på restauranger och service. Gym och lekland är allt vanligare inslag vilket bidrar till omvandlingen av handelsplatser till mötesplatser.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063