23948sdkhjf

Lidl skrotar giftiga textilier

Tyska superlågpriskedjan Lidl kommer att sluta använda giftiga kemikalier i sina textilprodukter senast år 2020.
Den första januari 2020 är det slut med gifter i textilier i Lidls varor. Beskedet kommer efter att miljöorganisationen Greenpeace bedrivit en kampanj för att få företag globalt att minska ner antalet giftiga kemikalier genom sin Greenpeace Detox-kampanj.

Lidl fick dåliga betyg i Greenpeaces senaste kampanj där man mätte halter av skadliga kemikalier i barnkläder och skor som säljs i butikerna. Greenpeace hittade svagheter vad gällde skadliga kemikalier både inom råmaterial till textilprodukter, socialt ansvar och vid återvinning av textilmaterial. Enligt det program för att fasa ut skadliga kemikalier som Lidl nu presenterar ska bland annat alkylfenol, som är giftigt för vattenlevande organismer, vara borta ur produktionen senast i juni 2016. Perflorider och polyflorider ska fasas ut fram till 2017.

– Den globala detaljhandelskedjan Lidl tar nu ett jättekliv framåt. Nu hoppas vi att även andra lågpriskedjor som Aldi, Penny, Tesco, Cerrefour och Wal-Mart följer efter och städar upp i sin produktion, säger Manfred Santen, kampanjgeneral för Greenpeace Tysklands Detox-kampanj, i ett pressmeddelande.

Lidl är världens näst största superlågpriskedja för livsmedel och finns i 28 länder i Europa.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064