23948sdkhjf

Akrylamid har minskat i mat

| Av frikopenskap | Tipsa redaktionen

Halterna av det cancerframkallande ämnet akrylamid har sjunkit i vissa barnmatsprodukter och pommes frites, enligt Livsmedelsverket.

Några svenska livsmedelstillverkare har lyckats få ned halterna av akrylamid i sina produkter, konstaterar Livsmedelsverket efter sin senaste mätning.

– Några produkter har betydligt lägre halter jämfört med förra mätningen. Det är bra för konsumenterna och vi hoppas att de positiva exempel vi ser sporrar fler företag att arbeta för att få ner halterna, säger Petra Fohgelberg vid Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Livsmedelsverkets mätningar av akrylamid i mat har pågått sedan 2002. För i år omfattar mätningen 88 prover. När det gäller pommes frites och vissa barnmatsprodukter har några företag lyckats sänka halterna. En uppföljning kommer att göras 2015.

I dag finns i EU inget gränsvärde för akrylamid i mat, däremot ett så kallat indikativt värde som används av medlemsländerna för att sänka halterna av akrylamid i mat. Ett framtida gränsvärde för akrylamid kan bli aktuellt.

Akrylamid är ett ämne som bildas naturligt då vissa livsmedel som potatischips, pommes frites, bröd, kaffebönor, kex och kakor upphettas till hög temperatur. Om man får i sig mycket akrylamid under lång tid kan det öka risken för cancer, skriver Livsmedelsverket.
Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Kartläggning: Alla butiker med statligt stöd

Fri Köpenskap har i en omfattande undersökning kartlagt alla butiker i landet som fått det särskilda glesbygdsstödet. De nya miljonerna har främst gynnat södra Sverige och Stefan Löfvens uttalande var felaktigt.

Två nya i Coop Värmlands styrelse

Ica-handlarens låt blir nytt album

Kinnevik investerar 300 miljoner i Kolonial

Krönika
Murar byggs när allt ska vara lokalt

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Axfoods vd: ”Så mycket omsatte vi på nätet”

På ett år har Willys ökat antalet e-handelsbutiker med 50 procent.

Arkiv

På nytt jobb
Hon ska styra Arlas kommunikation

Brittiska jättarnas fusion blockeras

Bergendahls nya grossist kan dubbla omsättningen

Lidl köpte årets första färskpotatis

Påsken sänkte marsförsäljningen

Axfood ångar på trots påskeffekten

Bergendahls skapar ny grossist för utländsk mat – stärker Matrebellerna

Coop testar pop up-butik: ”Som en minimarket”

Efter tio år - nu säljer han Ica-butiken

Duni vinner på prishöjningar

Engångsgrillarna försvinner ur sortimenten

Efter knivattacken på Maxi – Arbetsmiljöverket kräver åtgärder

Convenience fortsätter växa

Siffrorna: Fairtrade ökar kraftigt

Syskontrio säljer Ica Kvantum

Listan: Så ser kedjornas emv-andelar ut

Axfoods lager – nu spårbarhetscertifierade

Coop-fusionen får ytterligare kritik: Förre vd:n uppmanar att rösta nej

På nytt jobb
Orkla med ny kommunikationsdirektör

Ica-butik fick nazistflagga hissad på påskafton

Påskens vinnare och förlorare: ”Grillat sköt i höjden”

GDL vann Bergendahls upphandling

Ett år efter branden – nu öppnar Icabutiken igen

Han får fängelse för hästköttsskandalen

Debatt
Finns delikatesser bara i Sydeuropa?

Köttföretag får böta efter sågolycka

1

Chefen har ordet
Dags för branschen att våga stå upp

Slakteri skållade levande kycklingar

Fler butiker börjar med komposterbara påsar

Axfood fortsätter köra med Circle K

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.137