Det är Kesko med K-foodbutikerna, gasbolaget Gasum samt livsmedelsproducenterna Myllyn Paras och Wursti som inlett det nya kretsloppsamarbetet.
Matavfall från närmare 100 K-foodbutiker och två av koncernens lageranläggningar fraktas till en biogasanläggning i Lahtis. Den producerade biogasen fraktas sedan genom Gasums gasnät till Myllyn Paras och Wurstis produktionsanläggningar. Där används energin till att producera nya matvaror i Keskos emv-serie Pirkka.
– K-foodbutikernas osålda produkter går främst till välgörenhet. Det nya samarbetet bidrar till att utnyttja det matavfall som är olämpligt som livsmedel. Istället använder vi energin på ett smart sätt för att tillverka nya Pirkkaprodukter, säger Timo Jäske, Keskos hållbarhetschef för dagligvaruhandel.
Samarbetet beräknas minska de årliga koldioxidutsläppen med 380 ton.
De piroger och korvar som tillverkas med biogasenergi kommer att märkas med en särskild etikett.