Projektet Refresh, ”Resource efficient food and drink for the entire supply chain”, samlar universitet, forskningsinstitut, konsumentorganisationer och företag för att ta ett helhetsgrepp på matavfallsproblemet.
Svenska partners är IVL Svenska Miljöinstitutet och SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.
Enligt IVL går omkring 100 miljoner ton mat till spillo varje år inom EU. Problemet är också växande – beräkningar visar att om inget görs kan matavfallet om fem år ha ökat till 120 miljoner ton per år.
– Politiskt finns det ett stort intresse av att lösa den här frågan. Att minska matavfallet är en av de viktigaste åtgärderna för att minska klimatpåverkan från livsmedelssystemet, säger Åsa Stenmarck, avfallsexpert på IVL Svenska Miljöinstitutet, i ett pressmeddelande.
Projektet ska också utveckla tekniska innovationer för att bättre ta tillvara på matavfall från till exempel livsmedelsindustrin och designa olika informationsplattformar och stödverktyg. Pilotprojekt kommer att genomföras i Spanien, Tyskland, Nederländerna och Ungern.
Projektet finansieras genom EU:s ramprogram för forskning och innovation, Horisont 2020, och leds av universitetet i Wageningen, Nederländerna. Det löper från 2015 till 2019.