23948sdkhjf

Ny vd med bondskt påbrå

| Av Pontus Nyman | Tipsa redaktionen

Konsumenterna vill handla svenska livsmedel – men i dagsläget är det inte helt lätt att veta var maten egentligen kommer ifrån alla gånger. Det vill Maria Forshufvud, blivande vd på Svenskmärkning AB, ändra på. – Jag vill ha en tydlig ursprungsmärkning, en hög andel svenska råvaror. och en mängd produkter med svenska råvaror ute i diskarna, säger hon.

Maria Forshufvud är uppvuxen på en gård, och utbildad agronom.


– Jag har ett väldigt bondskt påbrå. Min mamma sa varje vår: ”åh, nu kommer den svenska gurkan”. Jag brinner för svenska råvaror och svenskt kött. Det är viktigt att ett land har en egen livsmedelsproduktion och som konsument måste det vara enkelt att kunna välja det, säger Maria Forshufvud.


Just nu är hon vd för Svenskt Kött, men kommer ”någon gång efter årsskiftet” att tillträda som vd för Svenskmärkning AB, som ska ta fram en gemensam ursprungsmärkning för svenskproducerade livsmedel. Bakom det relativt nystartade bolaget finns Livsmedelsföretagen, Svensk Dagligvaruhandel och Lantbrukarnas Riksförbund.


– Jag hoppas att märkningen kommer igång i början av nästa år. Innan dess måste det finnas tydliga regelverk och kriterier. Mycket arbete är redan gjort, men det är fler bitar som behöver vara på plats innan vi kan erbjuda märket.


Svenskmärkningen ska vara frivillig. Tidigare i somras meddelade Arla att man ställer sig utanför intiativet och tar fram en egen ursprungsmärkning i stället.


– Det blir en utmaning att få så många produkter som möjligt märkta. Målet är att det ska vara en bred och attraktiv märkning som konsumenter efterfrågar, och då kommer många företag attraheras till att använda ursprungsmärkningen.


För att få använda märkningen måste alla steg i produktionen ha skett i Sverige. I sammansatta produkter måste kött, mjölk och ägg komma från Sverige, och minst 75 procent av innehållet i stort ha svenskt ursprung.


Har enskilda butiksägare något att vinna på märkningen?


– Absolut. Över tiden kan jag se framför mig att vi kommer att jobba med aktiviteter tillsammans med handeln. Det här är ju ett arbete som bygger på väldigt mycket samarbete, dialog och koordinering. Från Svenskt kött har jag med mig att när vi är tydliga och berättar vad märkningen står för så svarar konsumenterna.


Handen på hjärtat – hur mycket svenskt äter du själv?


– Jag köper nästan allt svenskt. Jag köper definitivt bara svenskt kött.


Hanna Reinholdsson


OM MARIA FORSHUFVUD


Aktuell: Har utsetts till vd för Svenskmärkning AB.


Född: 1957 i Skåne.


Bor: Råå, söder om Helsingborg.


Bakgrund: Utbildad husdjurs-agronom. Jobbade 15 år inom Skanek och Scan. Är just nu vd för Svenskt kött.


Familj: Två barn, och en familj därutöver.


Fritid: Jag umgås mycket med mina vänner och mina barn. Jag gillar att jobba med min trädgård, och tycker det är kul med färg och form.


Vill äta middag med: Madeleine Albright. Jag skulle verkligen vilja höra om hennes livsresa. Hon fick kämpa och är en förebild. Jag brukar tänka på henne ibland, när det är tufft.

Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Polarbröds Anna Borgeryd avliden

Var huvudägare tillsammans med systern Karin Bodin.

Boxaren in i andra ronden – planerar 30-40 nya produkter

…Och förbereder ett intåg i nya kategorier.

Chefen har ordet
Så tog vi oss genom skärselden

Ledare
Fri Köpenskap ökar snabbt – Tack för förtroendet

De kan vinna Icas entreprenörspris

Nyhetsbrev

Apotek Hjärtat ska komplettera Coop och Eurocash – ingen Ica planerad – ännu

Arkiv

På nytt jobb
Han blir ny finanschef på Ica-handlarnas Förbund

Så mycket ökade försäljningen i januari

Plus

Dagligvarugalan
Intern utmaning sporrade avdelningen

Två stora mål uppfyllda under året. Frysavdelningen visar positiva siffror och det blev vinst i Dagligvarugalan. Tobias Eklund sporras av tävlingar.

Första Biofach för Business Sweden

Swish vill erövra dagligvaruhandeln: Utrullning i 20 000 kassor

Crunchfish och Clearon lanserar gemensam lösning.

Gotlandsbageri återuppstår – i Coops regi

Här landar butikens egna odling

Maxi-handlare tar närodlat ett steg vidare.

Varsel när Coop byter köttleverantör

Lidl expanderar i Malmö

Plus

Dagligvarugalan
All in med bredbar olivolja

Kinnevik: "Därför satsar vi på Mathem"

På nytt jobb
UPPDATERAD: Icadirektör blir vd på Martin & Servera

Strategi- och affärsutvecklingsdirektören ersätter Håkan Åkerström.

Plus

Så tar du vara på turismen

Turister spenderar miljarder varje år - dagligvaruhandeln har mycket att tjäna.

Här är Ica-handlaren som pressar priserna på nätet

En enskild Ica Nära-handlare på vischan pressar priserna för 56 andra Ica-butiker i Stockholmsområdet. ”Vi har satt en tydlig prisstrategi”.

Plus

Stenkoll på säsongen säljer växter

Så blir du en stjärna på det gröna.

Framgång för Pricer

E-handelsexperten om Mathem-affären

Kinnevik går in som största ägare i Mathem

På nytt jobb
Ica-profil blir ny vd hos Fazer

Probi lyfte under året

Ny frifräsare till Örebro

Pricer i avtal med baltisk dagligvarukedja

Arla till försvar: ”Vi tittar inte på Oatly”

De är landets bästa spelbutik

Arla satsar på havre

Coca-Cola med ny smak

Chefen har ordet
Ingen vill neka någon att handla

På nytt jobb
Apotekskedja värvar från Ica

Nu kan du leasa bil hos Lidl

Uppskjuten Luleåbutik kan bli klar i år

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.183