23948sdkhjf

Ny vd med bondskt påbrå

Konsumenterna vill handla svenska livsmedel – men i dagsläget är det inte helt lätt att veta var maten egentligen kommer ifrån alla gånger. Det vill Maria Forshufvud, blivande vd på Svenskmärkning AB, ändra på. – Jag vill ha en tydlig ursprungsmärkning, en hög andel svenska råvaror. och en mängd produkter med svenska råvaror ute i diskarna, säger hon.

Maria Forshufvud är uppvuxen på en gård, och utbildad agronom.


– Jag har ett väldigt bondskt påbrå. Min mamma sa varje vår: ”åh, nu kommer den svenska gurkan”. Jag brinner för svenska råvaror och svenskt kött. Det är viktigt att ett land har en egen livsmedelsproduktion och som konsument måste det vara enkelt att kunna välja det, säger Maria Forshufvud.


Just nu är hon vd för Svenskt Kött, men kommer ”någon gång efter årsskiftet” att tillträda som vd för Svenskmärkning AB, som ska ta fram en gemensam ursprungsmärkning för svenskproducerade livsmedel. Bakom det relativt nystartade bolaget finns Livsmedelsföretagen, Svensk Dagligvaruhandel och Lantbrukarnas Riksförbund.


– Jag hoppas att märkningen kommer igång i början av nästa år. Innan dess måste det finnas tydliga regelverk och kriterier. Mycket arbete är redan gjort, men det är fler bitar som behöver vara på plats innan vi kan erbjuda märket.


Svenskmärkningen ska vara frivillig. Tidigare i somras meddelade Arla att man ställer sig utanför intiativet och tar fram en egen ursprungsmärkning i stället.


– Det blir en utmaning att få så många produkter som möjligt märkta. Målet är att det ska vara en bred och attraktiv märkning som konsumenter efterfrågar, och då kommer många företag attraheras till att använda ursprungsmärkningen.


För att få använda märkningen måste alla steg i produktionen ha skett i Sverige. I sammansatta produkter måste kött, mjölk och ägg komma från Sverige, och minst 75 procent av innehållet i stort ha svenskt ursprung.


Har enskilda butiksägare något att vinna på märkningen?


– Absolut. Över tiden kan jag se framför mig att vi kommer att jobba med aktiviteter tillsammans med handeln. Det här är ju ett arbete som bygger på väldigt mycket samarbete, dialog och koordinering. Från Svenskt kött har jag med mig att när vi är tydliga och berättar vad märkningen står för så svarar konsumenterna.


Handen på hjärtat – hur mycket svenskt äter du själv?


– Jag köper nästan allt svenskt. Jag köper definitivt bara svenskt kött.


Hanna Reinholdsson


OM MARIA FORSHUFVUD


Aktuell: Har utsetts till vd för Svenskmärkning AB.


Född: 1957 i Skåne.


Bor: Råå, söder om Helsingborg.


Bakgrund: Utbildad husdjurs-agronom. Jobbade 15 år inom Skanek och Scan. Är just nu vd för Svenskt kött.


Familj: Två barn, och en familj därutöver.


Fritid: Jag umgås mycket med mina vänner och mina barn. Jag gillar att jobba med min trädgård, och tycker det är kul med färg och form.


Vill äta middag med: Madeleine Albright. Jag skulle verkligen vilja höra om hennes livsresa. Hon fick kämpa och är en förebild. Jag brukar tänka på henne ibland, när det är tufft.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062