23948sdkhjf

Julmaten viktigaste ingrediensen

Julmaten är det viktigaste inslaget i en riktig jul, tätt följd av julpyntning hemma. Det framgår av Svensk Handels julrapport.
I årets julrapport har branschorganisationen bland annat frågat 1 098 svenska julfirare vad man kan ta bort och fortfarande påstå att det blir en riktig jul. Endast 11 procent av de svarande ansåg att julen blir riktig utan julmat, och 12 procent såg den egna julpyntningen som oumbärlig.

Därefter följer i fallande skala julpyntning i butik och på stan (17 procent), julmusik (18), julgran (19), pepparkakor och lussebullar (19), julklappar (22) och jultomten (30).

Undersökningen som ligger till grund för julrapporten visar också att svenskarna i allt högre grad väger in hållbarhet och miljö, både vid köp av julmat och julklappar. Minst hälften anser att anser i år att dessa aspekter är viktiga eller mycket viktiiga.

De svenska konsumenterna anser traditionsenligt att de tror att de kommer köpa färre julklapper och mindre julmat än förra året. Trots det förväntas julhandeln slå rekord i år igen. Vi beräknas köpa julklappar för 1 000 kronor per person och julmat för 700 kronor.

17 procent av handlarna anger att de kommer att ta in mer extrapersonal än förra året.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094