23948sdkhjf

Mjölkimporten minskar

På tre år har den svenska mjölkkonsumtionen ökat med 5,3 kg mjölk per person. Det visar ny statistik från LRF Mjölk och SCB.
Statistiken visar att mjölkdrickandet ökar, importen minskar och svenskarna äter allt mer mjölkprodukter.

Under årets första åtta månader har den totala andelen importerade mjölkprodukter minskat jämfört med förra året. Det är framför allt importen av ost och yoghurt som blivit mindre.

– Andelen importerad ost har minskat med drygt en procent och yoghurten med 2,5 procent. Det kan låta lite, men dels är året inte till ända plus att det är första gången på 15 år som importen minskar, säger Lennart Holmström, expert på marknadsanalys och branschstatistik på LRF Mjölk, i en kommentar.

Konsumtionen av mjölkprodukter har ökat sedan mitten av 90-talet och nu köper svenskarna allt mer kvarg, ost och yoghurt. På tre år har ostkonsumtionen ökat med 1,7 kg per person, vilket motsvarar nästan 17 kg mjölk. Även konsumtionen av grädde ökar. Men samtidigt som den totala konsumtionen ökar, så har även importen fram tills nu ökat.

– 64 procent av den ost vi äter och 45 procent av yoghurten vi konsumerar är fortfarande importerad. Att ersätta dem med svenska produkter vore en vinst för alla eftersom svensk mjölk är bättre för djuren, miljön och klimatet, säger Lennart Holmström.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125