23948sdkhjf

Nu öppnar Matmissionen

I dag slår Stockholms Stadsmissions och Axfoods omskrivna sociala snabbköp Matmissionen i Stockholmsförorten Rågsved upp sina portar. Alla är välkomna att handla, men medlemmar får upp till 70 procents rabatt.
Butiken blir Nordens första i sitt slag, men konceptet är väletablerat i Europa. Butiken är ett pilotprojekt, men alla inblandade räknar med att den kommer att få efterföljare.

– Under 2016 vill vi lära oss. Vi vill se hur det fungerar med medlemskap och allting kring butiken, säger Marika Markovits, direktor för Stockholms Stadsmission.

För att bli medlem och kunna handla för de mycket fördelaktiga medlemspriserna måste man visa att man har låg inkomst, motsvarande försörjningsstödet. Det kan handla om just försörjningsstöd, garantipension eller dagersättning från Migrationsverket.

Vid pressinvigningen på måndagen berättade Markovits att en liknande lösning diskuterats sedan hon tillträdde sitt jobb för tolv år sedan.

– Då var inte tiden mogen, men det är den nu, sade hon. Det ligger många hundra timmars arbete bakom det här. Det är en vision som blir verklighet.

Axfoods hållbarhetschef Åsa Domeij, som varit pådrivande i projektet, framhöll betydelsen för klimatfrågan:

– Det här är klimatarbete i praktiken. Matsvinn är en jättestor klimatfråga. Vad kan bli bättre än när miljö och sociala frågor samverkar så här? frågade hon.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078