23948sdkhjf

Ica Stöde energiklokast i Sverige

Ica Nära i Stöde vinner utmärkelsen Årets energiklokaste livsmedelsbutik. Tävlingen hölls i samband med webbutbildningen "Den energikloka livsmedelsbutiken".
Den vinnande butiken har bland annat bytt ut hela sin ventilation, men också genomfört en rad andra åtgärder:

– I butiken har vi gjort många åtgärder som sänker själva butikens elanvändning. Tidigare hade vi 600 000 kronor i kostnader på ett år. Alla dessa åtgärder har gjort att vi nu är nere i cirka 300 000 kronor per år, så vi har nästan halverat kostnaderna, säger Butikschefen Mikael Norrbom i ett pressmeddelande.

Alla diskar i butiken har dörrar och det finns lock på alla kylar och frysar. Detta har gjort att butiken har kunnat trimma in avfrostningen och även minskat på uppvärmningsbehovet. Tidigare avfrostades det fyra gånger per dygn och nu avfrostas det bara en gång varannan vecka.

Butiken har också bytt till ledbelysning i alla frysar och kylar, och där ledbelysning inte passar har man bytt till energieffektiva T5-lysrör med driftdon istället för de gamla T8-lysrören. All utomhusbelysning i skyltar och ramper är också utbytt från lysrör till led.

Man har också använt sig av flera enkla lösningar såsom rörelseavkännare på viss belysning, minskat nattbelysningen i butiken, minskat antalet drickakylar och bytt ut de gamla mot mer moderna.

– Börja redan nu, tipsar Mikael Norrbom andra butiker som vill spara energi. Andelen kylar kommer bara att öka i och med att trenden går mot ett utökat kylvarusortiment. Och det är ju kylar och frysar som står för den stora energianvändningen i butiken. Ta också hjälp av den kommunala energi- och klimatrådgivaren eller lej en energikonsult. Det är också viktigt att ha en bra elektriker. Det finns verkligen mycket pengar att spara!

Webbutbildningen ”Den energikloka livsmedelsbutiken” och tävlingen ”Årets energiklokaste livsmedelsbutik” är framtagen av Energikontoret Region Örebro län, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut samt Belivs Innovationskluster med ekonomiskt stöd från Energimyndigheten.

Belivs innovationskluster får nu också ytterligare fem miljoner kronor från Energimndigheter för att fortsätta minska energiförbrukningen i landets livsmedelsbutiker.

– Vi är jätteglada för stödet. Många butiker, restauranger och kök i Sverige har genomfört åtgärder för att öka energieffektivisering för energi, men det finns mycket att göra framöver, säger Ulla Lindberg, expert på livsmedelskyla på SP och koordinator av Belivs-nätverket.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063