23948sdkhjf

HUI skriver upp prognoserna

Efter dagligvaruhandelns starka utveckling i år skriver HUI upp prognosen både för i år och nästa år. Tillväxten nästa år blir 3,5 procent, tror nu HUI (2,5).
För dagligvaruhandeln, som noterat en ökning med 3,9 procent till oktober, stannar årets tillväxt på 4,0 procent. Det är en uppräkning med en hel procentenhet från septemberprognosen. Lika mycket räknas nästa års tillväxtttakt upp, med en procent till 3,5 procent.

Det innebär trots allt en inbromsning av tillväxten, men något lägre än detaljhandeln i stort, där HUI nu räknar med en tillväxt på 5,5 procent i år och 4,0 procent 2016.

Detaljhandeln har visat ett rekordstarkt år, med nivåer vi inte sett sedan före finanskrisen. Hushållen har goda förutsättningar för konsumtion, inte minst tack vare låg ränta och låg inflation. Flera faktorer talar dock emot en fortsatt lika stark utveckling och osäkerhet inför framtiden gör att HUI Research spår en lägre tillväxttakt under 2016. Inom dagligvaruhandeln bidrar prisökningar och en ökad befolkning till tillväxten, skriver HUI.

För Sveriges ekonomi finns ginns goda förutsättninga för stark tillväxt under 2016. Den snabba befolkningsökningen kommer bland annat sätta tryck på vård, skola och omsorg samt kräva mer bostäder. Den privata konsumtionen kommer att öka då ett större antal individer ska bo, äta och klä sig, enligt HUI.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078