23948sdkhjf

140 miljoner ska rädda matbutiker i glesbygden

Mataffärer är en direkt överlevnadsfråga i många glesbygdsområden. Nu får särskilt sårbara och utsatta glesbygdsområden statligt stöd på sammanlagt 140 miljoner kronor mellan 2016-2019.
Möjlighet till sjukvård, och en närliggande skola för barnen är två av de kriterier som familjer ofta kräver när de väljer boplats i landet. Närhet till mataffärer är en annan oerhört viktig faktor. Nedlagda lanthandlar skapar på många ställen i landet avfolkade byar och samhällen.

– Tillgång till service är en av förutsättningarna för tillväxt och utveckling i gles- och landsbygdsområden. Går det inte att handla mat eller tanka bilen inom rimliga avstånd är det svårt för en bygd att vara attraktiv för kvinnor, män, företag och besökare, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, i ett pressmeddelande.

För att förbättra villkoren för glesbygden har regeringen därför fattat beslut om ett årligt stöd på 35 miljoner kronor mellan 2016 och 2019 till stöd för dagligvarubutiker i glesbygdsområden som bedöms som särskilt sårbara och utsatta.

Dagligvarubutikerna, menar regeringen, är särskilt viktiga i ett servicesammanhang eftersom de ofta tillhandahåller en rad andra tjänster.

– De 35 miljonerna kommer att bidra till att stödja tillgängligheten till service i de mest sårbara och utsatta glesbygderna. Det stärker förutsättningarna för jobb och tillväxt i hela landet, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Tidigare har regeringen också beslutat att avsätta 750 miljoner kronor till kommersiell service i landsbygdsprogrammet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064