23948sdkhjf

Butiksrånen ökade med sex procent

Under 2015 polisanmäldes 816 butiksrån i Sverige. Det är en ökning med 44 stycken eller sex procent från 2014.
Antalet anmälda butiksrån i Sverige ökade fram till en topp på närmare 1 200 rån 2009, visar statistik från BRÅ. Sedan minskade de stadigt, man har nu börjat öka igen.

En liknande utveckling kan man utlösa för butiksstölder och snatterier, som också toppade 2009 för att sedan minska och nu öka igen. Under 20115 ökade butiksstölderna och snatterierna med tre procent till 50 300 stycken.

Antalet anmälda butiksstölder påverkas i hög grad av butikernas kontrollåtgärder och interna policyer för att polisanmäla butiksstölder och snatteri, skriver BRÅ i en kommentar till statistiken.

Handelsanställdas förbund oroas främst av den kraftiga ökningen av butiksrån med vapen; de ökade med 47 procent under 2015.

– Ju fler rån som begås med skjutvapen desto större är risken att någon skadas allvarligt eller till och med får sätta livet till. Dessutom är det förstås en oerhörd psykisk påfrestning att bli rånad. Många som utsätts för rån blir så traumatiserade att de aldrig kan komma tillbaka till ett jobb i handeln igen, säger fackförbundets arbetsmiljöombudsman Krister Colde i ett pressmeddelande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063