23948sdkhjf

Minskad framtidstro i dagligvaruhandeln

Förväntningarna på den framtida försäljningsutvecklingen i handeln minskar. Framtidsindikatorn i Svensk Handels Handelsbarometer för januari minskar med tre enheter till -20.
– Handlarna spår en svagare försäljningsutveckling jämfört med samma period förra året. Samtidigt tenderar handlarnas framtidstro att ofta vara låg i januari, säger Jonas Arnberg, chefsekonom på Svensk Handel, i en kommentar.

Störst är förändringen inom dagligvaruhandeln där nu endast 37 procent av de tillfrågade handlarna tror att försäljningen i den egna butiken kommer att öka de kommande tre månaderna. I december var det 50 procent. 56 procent tror nu att försäljningen kommer att vara oförändrad mot 41 procent december.

Ett litet hopp är dock att andelen som tror att försäljningen kommer att minska även den minskar, till 7 procent från 9.

Varannan handlare tror att antalet medarbetare i handeln som helhet kommer att minska de kommande tre månaderna. Det hänger samman med handlarnas pessimistiska syn på lönsamheten.

Under förra året minskade handlarnas förväntningar på lönsamheten kraftigt och ligger kvar på låga nivåer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078