23948sdkhjf

Uppsalahandlare fortsätter strida för nattöppet

Ica Närabutiken Folkes Livs i Uppsala ger inte upp tanken på att ha nattöppet i butiken, trots att handlaren Fredrik Andersson nu även fått nej av Förvaltningsrätten i Stockholm.
Handlaren började med att förhandla med Handels om att ha nattöppet på prov i sex månader, något som fackförbundet med stöd av sin vetorätt sade nej till.

– De har sagt nej trots att de tidigare givit Seven Eleven tillstånd att idka handel nattetid, vilket de fortlöpande gör, säger Fredrik Andersson i ett egetproducerat pressmeddelande.

Nästa steg var att ansöka hos Arbetsmiljöverket om ett undantag från arbetstidslagen. Det blev avslag med motiveringen "att samhällsintresset och servicebehovet inte är så angeläget att det utgör sådana särskilda skäl som krävs för avvikelse från förbudet mot arbete mellan midnatt och klockan fem bör därför ansökan avslås."

Inte heller en namninsamling bland kunderna med 1 200 underskrifter hjälpte.

Köpmannen överklagade Arbetsmijöverkets beslut till förvaltningsrätten, som efter tio månader nu lämnar sitt avslag.

"Förvaltningsrätten bedömer att vikten av att hålla livsmedelsbutiker inom dagligvaruhandel öppet från midnatt till fem på morgonen inte är ett sådant viktigt samhällsintresse som avses enligt lagens intentioner", skriver domstolen i sitt utslag.

– Vi vill driva en i våra kunders ögon riktigt bra butik där vi tillhandahåller de varor och tjänster som våra kunder efterfrågar. När vi får möjlighet att ha nattöppet kommer vi samtidigt behöva nyanställa cirka tio personer. Hur kan Handels, Arbetsmiljöverket och Stockholms förvaltningsdomstol se så mycket problem med det att man inte ens är beredd att testa i sex månader, frågar sig Fredrik Andersson.

Han kommer nu att överklaga förvaltningsrättens beslut till Kammarrätten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063