23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Fri Köpenskap
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.
Kontakta oss för en företagslösning.

Svensk matexport till EU tappar fart

Det höga löneläget jämfört med övriga Europa gör att Sverige kommer att tappa de viktigaste exportländerna: Tyskland och Nederländerna. Det visar Livsmedelsföretagen nya konjunkturbarometer.

- Sveriges arbetskraftskostnader behöver närma sig övriga Europas för att återta förlorad konkurrenskraft, säger Livsmedelsföretagens chefekonom Carl Eckerdal i en kommentar till rapporten.

EU står idag för 62 procent av Sveriges livsmedelsexport. 2015 minskade ökningstakten i exporten till området från 6,6 procent till ca 3 procent. Samtidigt ökar importen av livsmedel till Sverige.

- Branschen ligger efter. I Livsmedelsföretagens konjunkturbarometer uppger 9 av 10 företag att de ser ett behov av en ökad grad av forskning och automatisering inom branschen. Det måste vara fokus på att rädda jobb i Sverige. Höga löneökningar riskerar det motsatta, säger Carl Eckerdal.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.078|instance-web02