23948sdkhjf

Svensk butik tog världen med storm

Minns ni IT-specialisten Robert Ilijason som öppnade Sveriges första helt obemannade och kontantlösa butik i skånska Viken? Nu, fyra månader senare har konceptet gjort succé. – Hundratals intressenter har hört av sig från hela världen. De som ligger längst fram är ett tyskt gäng som vill anamma konceptet rakt av, säger han lyriskt.
Planen var inte att öppna en ekonomiskt stark butik, berättar Robert.

För det har han varken kunskapen eller erfarenheten.

– Jag är ingen handlare, så ur ett kommersiellt perspektiv har det inte gått jättebra. Det finns två fullstora konkurrenter på orten och jag har varken parkeringsplatser eller kundkorgar.

Men...

– Det viktigaste för mig har fungerat felfritt, nämligen tekniken.

Butiken som Robert öppnat i skånska Viken är helt obemannad. Kunderna tar sig in genom dörren med Roberts app i mobiltelefonen, som naturligtvis är kopplad till kundens bankid. Varorna scannas med mobiltelefonen och betalningen sköts via faktura i slutet av månaden. Om någon skulle få för sig att stjäla något får Robert larm direkt. Dessutom är butiken utrustad med avancerad kamerautrustning med ansiktsigenkänning.

Butiken har fungerat så pass bra att hundratals intressenter har hört av sig från hela världen, somliga redo att applicera konceptet precis som det är.

– Så som jag har byggt butiken nu är det inga problem med tekniken upp till en butiksyta på 100 kvadratmeter. Om man vill ha större än 100 kvadratmeter blir data- och kameramängden lite stor, så då får man göra om lite. Men tekniken är skalbar till i princip hur stora butiker som helst, förklarar Robert.

Även om butiken fungerar smidigt är det naturligtvis saker som Robert hela tiden siktar på att förbättra. Till exempel tycker han att det är lite mycket att det kan ta 15-20 sekunder att öppna ytterdörren, och tanken är att det snart ska fungera att betala även med kort, och inte bara med faktura.

– Jag vill absolut öppna fler butiker, men då med en samarbetspartner som kan branschen på ett annat sätt. Som jag sa är jag ingen handlare, så den biten lägger jag gärna över på någon annan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063