23948sdkhjf

Nyetablerade butiker innebar förlust för KF Göta

Rörelseresultatet för KF Göta 2016 blev -68 miljoner kronor (-26). Försämringen jämfört med föregående år beror enligt föreningen främst på underskott i nyetablerade butiker.

Konsumentföreningen Götas styrelse har fastställt årsbokslutet för verksamhetsåret 2016 som föreningsstämman tar ställning till den 27 april.

Nettoomsättningen i föreningens 51 Coop-butiker uppgick 2016 till 1 839 miljoner kronor, vilket är en ökning med 4,4 procent eller 78 miljoner kronor jämfört med föregående år, skriver KF Göta i ett pressmeddelande.

Under 2016 har föreningen ställt om Coop Forum A6 i Jönköping och Coop Forum Giraffen i Kalmar till konceptet Stora Coop i samband med större ombyggnader. Vidare har Coop Extra Västervik genomgått en större ombyggnad inför en planerad omställning till det nya formatet Coop under 2017.

Resultat efter finansiella poster uppgick till -71 miljoner kronor (-26). Rörelseresultatet blev -68 miljoner kronor (-26). Försämringen jämfört med föregående år beror enligt föreningen främst på underskott i de butiker som etablerades och förvärvades under 2015 samt kostnader förknippade med ombyggnationer i Jönköping och Kalmar.

I resultatet ingår reservation för skuldförd lön och hyresgarantier samt nedskrivning av förlagsinsats i Coop Bageri om sammanlagt 12 miljoner kronor. Investeringstakten har varit fortsatt hög under 2016 och uppgick till totalt 63 miljoner kronor (73).

Föreningen har under 2016 genomgått ett antal förändringar vad gäller ledande befattningar. Tidigare vd:n slutade under september sin anställning och i november tillkännagavs att vd:n för Coop Oskarshamn, Jerry Svennerlind, från och med januari 2017 blir ny vd för Kf Göta.

- I grund och botten har föreningen välskötta butiker och kompetenta medarbetare som gör ett fantastiskt bra arbete, men de senaste årens kraftiga expansion har inneburit en större utmaning än vad det kalkylerats med. Nu är det fokus på konsolidering och kraftigt resultatförbättrande åtgärder för att föreningen under 2018 och framåt, ska uppvisa positiva rörelseresultat, kommenterar vd Jerry Svennerlind.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11