23948sdkhjf

Införde konstiga öppettider – "Det bästa jag gjort"

Varför ha vanliga öppettider, när man i stället kan sticka ut och ha öppet till 23.31, eller varför inte 23.46?
De flesta butiker stänger på ett jämt klockslag. Men sen finns det andra som hellre bänder lite på klocknormen. Ica Nära Berghem i Umeå har till exempel öppet mellan 07.46 och 23.46.

– Jag ville egentligen ha öppet till 24.00 men facket och Arbetsmiljöverket är stenhårda, de bjuder inte till överhuvudtaget. Jag funderade först på att ha öppet till 23.45, för att personalen skulle hinna ut innan 24.00, säger Jonas Östman, Ica Nära Berghems ägare.

Men 23.45 är ju inte så uppseendeväckande, så Jonas Östman tänkte snabbt om.

– Nej, det får blir 23.46, tänkte jag. Då kommer folk tänka "vad är det där för tokstolle", haha. Den reaktionen har jag ju fått, och det här med öppettiderna är nog det bästa jag har gjort. Jag vet inte hur många mail och telefonsamtal jag har fått där folk är nyfikna över varför vi valde 23.46.

När Ica Nära Berghem sen gjorde en kundenkät visade det sig att kunderna ville att butiken skulle öppna tidigare.

– Då fick det bli 07.46! Vi märker att det är mer folk i butiken nu. Många storhandlar efter klockan 23 här.

Några som bräcker Ica Nära Berghem vad gäller öppettider är Hemköp Skanstull i Stockholm. De har öppet mellan 06.00 och 23.47, vilket med jämna mellanrum har skapat diskussioner på sociala medier.

– De där två extra minuterna gör att vi har Sveriges längsta öppettider, och det betyder väldigt mycket för den här butiken. Det gör att vi är unika och sticker ut – och det har också varit en framgång, säger Magnus Horn, butikschef på Hemköp Skanstull.

Ica Folkes Livs i Uppsala har också förstått skillnaden en ynka liten minut kan göra. De har öppet mellan 07.00 och 23.31 varje dag – vilket innebär att de med en minuts marginal har öppet längst av Uppsalas matbutiker.

– Ica Väst hade öppet till 23.30, och då tog vi 23.31 för att bli butiken med bäst öppettider i Uppsala. Jag är lite retsam av mig så, säger Fredrik Andersson, handlare på Folkes Livs.

Det här hände för flera år sedan – så kanske var Folkes Livs först med att inför udda öppettider.

– Att ha såna här öppettider är bra för att folk kommer ihåg dem. Sen vet jag också att andra handlare har tagit efter det här, och det tycker jag är det ultimata betyget, säger Fredrik Andersson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079