23948sdkhjf

Sveriges första folkölsbutik öppnar på Södermalm

Folkölet är värt att tas på allvar. Det tycker ölfantasterna Martin Jämtlid och Fredrik Glejpner som startat en specialbutik för den lite misshandlade alkoholsvaga ölsorten.
Martin och Fredrik har länge köpt in olika ölsorter som de sålt vidare till både krogar och Systembolaget. Men just folkölet har kommit lite i kläm. Systembolaget säljer nämligen bara helt alkoholfri öl eller öl som har en alkoholhalt över 3,5 procent. Och i livsmedelsbutikerna är okunskapen om lite mer udda ölsorter ofta för dålig för att kunderna ska få någon vägledning, menar de.

– Förr var bordsölet rätt smaklöst men nu har bryggerierna lärt sig göra det på ett roligare sätt. Det finns en experimentlusta där man matchar smakerna med en lägre alkoholhalt. Och folk vill kunna dricka kvalitets-öl men fortfarande kunna köra bil eller prestera, säger Fredrik Glejpner till tidningen Södermalmsnytt.

Deras nyöppnade butik, som är Sveriges första folkölsbutik, heter Bottl3.5shop och ligger på Kocksgatan på Södermalm i Stockholm. Där säljer de ett 50-tal ölsorter från i första hand små bryggerier med en hantverksmässig produktion. Det är en hel del öl från Sverige, men även från länder som Belgien, Tyskland, de baltiska länderna, sydeuropa och våra nordiska grannländer.

Martin och Fredrik kommer också att ordna ölprovningar i butiken med ost och chark.

Men en lågprisbutik är det inte. En alkoholsvag öl kostar lika mycket att framställa som en alkoholstarkare, säger de.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093