23948sdkhjf

Debatt: Handeln som vapen mot fattigdom

Det är dags att tänka om vad gäller utvecklingsbistånd och effektiv bekämpning av global fattigdom. Ett fokusskifte behövs där vi behöver fokusera vår välvilja mot att öka frihandeln med utvecklingsländer, skriver Viktoria af Sandeberg, marknadschef för smoothieföretaget Froosh.

Debatten i Almedalen i år präglades till stor del av FN:s 17 globala mål för att bland annat utrota extrem fattigdom. Frågan om hur man kan eliminera världens fattigdom är minst sagt ett hett ämne. Men om lösningen på problemet är att donera miljarder kronor i bistånd varje år råder det delade meningar om. På Froosh smoothies vill vi utmana allmänhetens bild av hållbar fattigdomsbekämpning och slå ett slag för ökad handel snarare än ökade utvecklingsbistånd världen över.


Om gemene man hade fått svara på frågan om det är en bra sak att vi donerar miljontals kronor i utvecklingsbistånd varje år, hade svaret troligtvis blivit ja. Bistånd klingar ofta välvilja och hjälteinsatser.


Flertalet länder i Afrika har under lång tid varit fokus för utvecklingsbistånd. Detta till trots lever mer än 50 procent av Afrikas population – över 350 miljoner människor – på under 1 dollar per dag. En siffra som dubblerats under de senaste 20 åren.


Precis som Angus Deaton, pristagaren i ekonomi till Nobels minne, argumenterar vi för ökad frihandel och för att låta utvecklingsländerna själva bestämma över sina behov.


Självklart kan humanitärt bistånd vara både livsviktigt och direkt avgörande i humanitära katastrofer – men borde fler vara kritiska då det kommer till utvecklingsbistånd.Froosh kommunikationschef Anna Hagemann Rise uppmärksammade biståndsfrågan under sitt tedX talk; Jag är här för att utmana den populära allmänna uppfattning av ”att göra nytta”.


Vi gör flertalet resor till fruktfarmer runt om i världen årligen, och det vi ser är samhällen som tack vare fruktodlarna har arbeten, infrastruktur, skolor och sjukvård.


Det är tydligt hur dessa områden påverkas positivt när exporten av tropiska frukter ökar. Tänk på vilken inverkan dina köp har när du handlar i fruktdisken nästa gång!


På Froosh tar vi avstånd från utvecklingsbistånd och förespråkar istället att fler ska se handel som ett vapen mot fattigdom. De handelshinder som I-länderna skyddar sig med mot konkurrens, finns ofta inom sektorer där de fattigaste länderna i världen är som mest dynamiska. En ökning av frihandeln kan i sig inte helt eliminera fattigdom, men genom att tänka om avseende den protektionistiska synen på handel kan världen bli en bättre plats för många.


Viktoria af Sandeberg


Marknadschef,


Froosh Sverige

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063