Debatt: Handeln som vapen mot fattigdom

| Av Pontus Nyman | Tipsa redaktionen

Det är dags att tänka om vad gäller utvecklingsbistånd och effektiv bekämpning av global fattigdom. Ett fokusskifte behövs där vi behöver fokusera vår välvilja mot att öka frihandeln med utvecklingsländer, skriver Viktoria af Sandeberg, marknadschef för smoothieföretaget Froosh.

Debatten i Almedalen i år präglades till stor del av FN:s 17 globala mål för att bland annat utrota extrem fattigdom. Frågan om hur man kan eliminera världens fattigdom är minst sagt ett hett ämne. Men om lösningen på problemet är att donera miljarder kronor i bistånd varje år råder det delade meningar om. På Froosh smoothies vill vi utmana allmänhetens bild av hållbar fattigdomsbekämpning och slå ett slag för ökad handel snarare än ökade utvecklingsbistånd världen över.


Om gemene man hade fått svara på frågan om det är en bra sak att vi donerar miljontals kronor i utvecklingsbistånd varje år, hade svaret troligtvis blivit ja. Bistånd klingar ofta välvilja och hjälteinsatser.


Flertalet länder i Afrika har under lång tid varit fokus för utvecklingsbistånd. Detta till trots lever mer än 50 procent av Afrikas population – över 350 miljoner människor – på under 1 dollar per dag. En siffra som dubblerats under de senaste 20 åren.


Precis som Angus Deaton, pristagaren i ekonomi till Nobels minne, argumenterar vi för ökad frihandel och för att låta utvecklingsländerna själva bestämma över sina behov.


Självklart kan humanitärt bistånd vara både livsviktigt och direkt avgörande i humanitära katastrofer – men borde fler vara kritiska då det kommer till utvecklingsbistånd.Froosh kommunikationschef Anna Hagemann Rise uppmärksammade biståndsfrågan under sitt tedX talk; Jag är här för att utmana den populära allmänna uppfattning av ”att göra nytta”.


Vi gör flertalet resor till fruktfarmer runt om i världen årligen, och det vi ser är samhällen som tack vare fruktodlarna har arbeten, infrastruktur, skolor och sjukvård.


Det är tydligt hur dessa områden påverkas positivt när exporten av tropiska frukter ökar. Tänk på vilken inverkan dina köp har när du handlar i fruktdisken nästa gång!


På Froosh tar vi avstånd från utvecklingsbistånd och förespråkar istället att fler ska se handel som ett vapen mot fattigdom. De handelshinder som I-länderna skyddar sig med mot konkurrens, finns ofta inom sektorer där de fattigaste länderna i världen är som mest dynamiska. En ökning av frihandeln kan i sig inte helt eliminera fattigdom, men genom att tänka om avseende den protektionistiska synen på handel kan världen bli en bättre plats för många.


Viktoria af Sandeberg


Marknadschef,


Froosh SverigeHåll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu
Plus

Mötet
"Kundkontakt i kassan är absolut roligast"

Sakinah Khoja Mohammad har varit i Sverige 3,5 år. Nu jobbar hon som lärling på Willys i Länna. Hon klarade två tuffa gallringar för att få platsen.

Bättre för Coop Øst

Coop Øst ökade vinsten med nio miljoner norska kronor till 88 miljoner. Föreningen, som bland annat deläger Sveriges största dagligvarubutik, landade på 6,6 miljarder kronor. Återbäringen till medlemmarna var, som tidigare meddelats, 54 miljoner kronor.

På nytt jobb
Ny CFO på Zetadisplay

Coop Värmland siktar på vinst i år

Fjolåret blev ytterligare ett förlustår för Coop Värmland. Men åtgärderna som satts in gör att föreningens vd Tomas Sjölander förutspår vinst redan i år.

Unilever rustar mot uppköp

Glöm brexit! Unilevers beslut att lämna London och ha hela huvudkontoret i Rotterdam handlar om att rusta mot fientliga uppköp. Fjolårets försök av den amerikanske investerargurun Warren Buffett chockade företagsledningen.

Nyhetsbrev

Walmart anklagas för illegala metoder i e-handeln

Världens största detaljhandelskedja har blivit stämda av sitt tidigare stjärnskott.

Arkiv

TV
Framtiden skymtade på Innoday

Nytt fall av fågelinfluensa i Sverige

Coop stoppar mjölkhamstring

Kinesiska turister tömmer hyllorna på mjölkersättning i Danmark.

Plus

Coca-Cola – en schlager i 65 år

”Koffeinhaltiga läskedrycker blir knappast schlager här”, spådde Fri Köpenskap i en rubrik 1953 inför Sverige-lanseringen av Coca-Cola.

Krönika: Varorna som kampanjas mest i påsk

TV
Framtidens butik formas i Finland

En dygnetruntöppen, sömlös mix av digitala och fysiska upplevelser. Finländska K-gruppens idéer om framtidens livsmedelsbutik börjar få konkret form. Om tio år kan den vara verklighet.

Coop Väst: Dagligvaror ökade

Ica Försäkring etablerar i Växjö

Ica Försäkring flyttar sitt callcenter till Växjö och rekryterar från flyktade konkurrenten.

På nytt jobb
Hon är ny press- och pr-ansvarig på Lidl

Östermalmsbutiken står med ny skrud

Fairtrade "mest kända" miljömärkningen

Ersättande lösgodischef i Cloetta klar

Axfood delar ut sju kronor per aktie

Axfoods årsstämma beslutade att dela ut sju kronor per aktie. Stämman fattade också beslut om att införa ytterligare ett långsiktigt incitamentsprogram.

Cloettachef lämnar – blir ägare i Paolo Robertos livsmedelsmärke

Förre Candyking-ägaren Dani Evanoff lämnar sin topposition i Cloetta för att satsa på egna investeringsbolaget Evanoff Group. Två investeringar är redan genomförda.

Plus

Pantrummets vara i butiken tudelat

På nytt jobb
Två nya regionchefer på City Gross

Sviktande framtidstro i handeln

Det råder allt sämre framtidstro i svensk handel. Men i e-handeln spirar optimismen.

Öl från stammen

Netto går hårt ut

Matpriserna ökar återigen

På nytt jobb
Han är ny butikschef i Falun

Använd vilket kort du vill på Lidl

City Gross får kritik för importerat kött

Rekord för svenska mjölkkor

Polisen utreder mordförsök vid mataffär

På nytt jobb
Han ska fixa frukten på Bergendahls Food

Icas vd fick sänkt ersättning

På nytt jobb
Ny chef på Värmdö

Fortsatt tufft för Kf Göta

Ledare
Racet pågår

Sänd till en kollega

0.283