Chark-SM är enligt arrangörerna Sveriges största kvalitetstävling för svensktillverkade livsmedel.
Alla produkter som når den högsta kvalitetsnivån belönas med en kvalitetsstämpel i guld och bland dem utses en svensk mästare i varje klass.
750 charkuterier från 61 olika företag var anmälda till tävlingen och totalt delades 16 priser ut.
- Alla tävlande charkuterier har blindtestats enligt strikta kvalitetskrav av en kunnig domarpanel, för att kunna utse Sveriges bästa charkuterier, säger Susanne Ekstedt, projektledare på SP Food and Bioscience som arrangerar Chark-SM.
Här är vinnarnaFöretag, klass, produkt
Jokkmokks Korv & Rökeri, Falukorv, Jokkmokks Korv Basturökt
HKScan, Köttbullar och hamburgare, Mamma Scan
Björk & Co, Julskinka, Julskinka, kokt
Direkt Chark, Kokta helköttsprodukter, Sparrisskinka
Vindelns Rökeri, Rökta helköttsprodukter, Vindelnrökt fläskkarré
Helmut Walch Charkuteri, Lufttorkade/kallröka hela köttprodukter, Tyrolerschinken
MälarChark, Klassiskt kryddade korvar, Ekologisk prinskorv
Korvdelikatessen i Göteborg, Milt kryddade korvar, Ostkorv
Tulip Food Company, Starkt kryddade korvar, Tulip Pusta
Lindvalls Chark, Grillkorv, skinnfri, Bacon Wrapped Sausage
Wiktor Ohlssons, Isterband, Isterband
Jakobsdals Charkuteri, Kallrökt, torkad korv, Haga-Petters salami grönpeppar
HKScan, Rökt påläggskorv, Lökkorv
Jakobsdals Charkuteri, Pastej och sylta, Handlagd pressylta
Signal & Andersson, Traditionell chark, Stekfläsk
Charkuterifabrik Gudruns, Bacon och rökt sidfläsk, Bacon 140g
Hedersutmärkelse ekologiska produkterMälarChark, Ekologisk prinskorv
Andersson & Tillman, 50/50 original,
HKScan, Klimatanpassat koncept