Middagsfrid bekräftar att bilarna som kör ut middagslösningar, det vill säga matkassas med recept och veckomatsedel inte använder aktiv kyla. I stället har man byggt ett logistiksystem där maten som ska köras ut läggs i frigolitlådor med is ovanpå fram till att maten sju timmar är framme hos kunden. Enligt Christoffer Thiel, logistikchef på Middagsfrid, har systemet testats och även om man använder passiv kyla hålls maten under fyra grader hela vägen fram till maten har levererats.
För lösplocket, det vill säga mat där varje artikel plockas ihop enskilt i butik, står Hemköp själva står även för transporterna och enligt Claes Salomonsson, t.f. presschef på Hemköp finns det en garanti på att frys-och kylkedjan fungerar hela vägen fram till leverans till kund. Distributionen av lösplock sker via Dagab som levererar alla varor med kylbilar.
– Vi tar livsmedelssäkerhet på största allvar och följer den lagstiftning som är. Vi har därför vänt oss till Middagsfrid för att få garantier att att livsmedelslagstiftningen följs både på svensk och EU-nivå innan vi skickar ut middagslösningar, säger Claes Salomonsson.