Det rekommenderade intaget av salt för en vuxen person är fem gram per dag, enligt WHO och Livsmedelsverket. Men den genomsnittlige svensken har ett intag på elva gram per dag.
Därför har Konsumentföreningen Stockholm gjort en uppföljning av sin granskning från 2013 angående salthalten i livsmedel, skriver
Den visar att saltmängden minskats i 60 av 300 undersökta produkter. Sänkningarna gäller bland annat färdiga köttbullar, falukorv, kex och flingor.
Å andra sidan har salthalten ökat i 50 av de undersökta produkterna, exempelvis pannkakor, varmkorv och smörgåsskinka.
I resten av de testade livsmedlen är salthalten oförändrad medan vissa varor har utgått.
Det företag som har gjort flest enskilda stora sänkningar, minst 0,4 gram salt per 100 gram produkt, är Coop. Kedjan har gjort sex stora minskningar.
Ica lägger sig på andra plats med två stora minskningar. Men både Coop och Ica har även gjort två stora ökningar av salthalten.