23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Fri Köpenskap
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.
Kontakta oss för en företagslösning.

Palmolja i stället för smör i pepparkakorna

Palmoljan slår ut smöret i nästan alla pepparkakor som finns att köpa i vanliga butiker. Det visar en granskning som Äkta vara har gjort.

Äkta vara har besökt sju olika livsmedelsbutiker för att syna utbudet av pepparkakor. 16 av 18 undersökta kakor innehåller palm- eller palmkärnolja, som båda kommer från den tropiska oljepalmen. Lika många kakor innehåller rapsolja medan kokosfett finns i 13 stycken produkter. Dessutom finns fett från det afrikanska sheaträdets frön i tre och solrosolja i två stycken.

Ingen pepparkaka innehåller dock den traditionella ingrediensen smör.

Björn Bernhardson, verksamhetsledare för Äkta vara, är både förvånad och besviken över undersökningens resultat.

– Vi tycker att det är sorgligt att industrin inte erbjuder några alternativ och i stället använder smaklösa oljor och fetter, som transporteras hit från jordens alla hörn, säger han.

Åkta vara är en bok, webbplats och förening som vill verka för matvaror som har ett traditionellt innehåll av naturliga råvaror och är fria från tillsatser.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.109|instance-web01