23948sdkhjf

Debatt: Snart lossnar kontaktlöst – när kommer halvsekundskassan?

Sverige och övriga Norden ligger efter andra länder i Europa med att implementera kontaktlösa betalningar i handeln. Storbankerna är på gång med nya kort och nya tillämpningar kommer från flera håll.
Svenska handlare måste vara beredda att erbjuda den kontaktlösa betallösningen när kunderna börjar förvänta sig halvsekundsbetalningar.

Att betala kontaktlöst innebär att kunden kan genomföra köp genom att ”blippa” sitt kort eller sin mobiltelefon mot kortläsaren och handlar man för under 250 kronor slipper man slå in sin pinkod. Det hela fungerar genom NFC-teknik (Near Field Communication) – samma teknik som finns i smarta mobiltelefoner och klockor. I framtiden spår man att betalningarna kommer att flytta in i mobiltelefonen, då den följer med kunden överallt i vardagen och det finns goda möjligheter för handlaren att kommunicera mervärde där.

En undersökning av Visa Europe visar att 9 av 10 svenskar någon gång har lämnat en butik tomhänta på grund av långa köer och mer än varannan svensk har upplevt stresskänslor (till exempel förhöjd puls, irritation eller panikkänslor) när de stått i kö. Samma undersökning visar att 37 procent anser att den förlorade tiden är det värsta med att köa. Det är avgörande för handlaren att göra betalprocessen så smärtfri som möjligt och hålla nere kötiderna. Annars finns det en risk att kundupplevelsen försämras och att man tappar i försäljning. Att betala kontaktlöst tar endast en halv sekund.

Därför är det angeläget att svenska handlare omfamnar NFC-tekniken nu, för att möta konsumenternas förväntningar. Här finns också möjligheter till ökad kundservice genom att införa särskilda ”blipp-köer”.
En orsak till att det har det gått långsammare i Sverige än andra europeiska länder är att kortutgivarna, bankerna, inte har varit så snabba med att utrusta sina kort för kontaktlöst. Än så länge är det få aktiva betalkort som klarar kontaktlöst. Av de stora detaljhandelskedjorna var ICA först med att erbjuda sina kunder kontaktlösa betalningar och nyligen bestämde sig servicebutikerna Pressbyrån och Seven Eleven för att byta ut alla kortterminaler i sina butiker till att klara kontaktlösa betalningar

Att bankerna har dröjt hänger i sin tur ihop med att de tror att eran med NFC på kort kan bli kort – och att tekniken snart kommer att användas främst via mobilen. Kort med NFC är cirka tre gånger så dyra som kort utan den tekniken, så det kunde i så fall vara en dyr och dålig investering för bankerna.

Nu tycks de dock ha accepterat läget och under nästa år kommer de stora bankerna att börja byta ut sina kort i takt med att de löper ut. Även andra initiativ driver på efterfrågan, såsom Resurs Banks och Mastercards lansering av Loyo Pay, en digital plånbok för betalningar online, i appar och kontaktlöst i fysisk butik.

Contactless Forum, som bildats av bankerna och handeln, har som mål att hälften av alla kortterminaler i Sverige ska vara utrustade för kontaktlösa betalningar nästa år och samtliga till 2018.

Den som är tidigt ute har chansen att vara bland de första som erbjuder halvsekundskassan och därmed ultrasnabba köer för kontaktlösa betalningar. Den som inte hoppar på tåget riskerar att förlora de kunder som förberett sig för den nya betalningsmetoden.

Jonas Rörsgård, Sverigechef Verifone
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062