23948sdkhjf

Ica köper IKI

Lagom till jul blev det klart att Icagruppen köper litauiska UAB Palink som driver dagligvarukedjan IKI.
Priset för Litauens näst största dagligvaruaktör blir 213 miljoner euro, och affären gör Icagruppens Rimi Baltic till landets näst största.

– Litauen är den största av de baltiska marknaderna men också det land där Rimi Baltic haft lägst marknadsandel. Det här ger oss en snabb uppskalning av verksamheten och betydande kostnadssynergier. IKI utmärker sig med välutvecklade butiker med en hög servicenivå och ett brett produktutbud. IKIs butiksnät kompletterar dessutom Rimis väl. Affären är bra för såväl Rimis som IKIs kunder och värdeskapande för Icagruppens aktieägare, säger Icagruppens vd Per Strömberg i ett pressmeddelande.

IKI är den näst största aktören på den litauiska dagligvarumarknaden med en marknadsandel på cirka 15 procent under 2015 och ett rikstäckande butiksnät på cirka 230 butiker. Rimi hade en marknadsandel om cirka 8 procent i Litauen under 2015. IKIs omsättning uppgick till 630 miljoner euro, Ebitda uppgick till 35 miljoner euro och ebit uppgick till 18 miljoner euro under tolvmånadersperioden fram till och med september 2016.

Affären år villkorda av ett godkännande från konkurrensmyndigheterna, vilket kan förväntas senast under fjärde kvartalet i år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094