Här är listan på de fem viktigaste livsmedelstrenderna 2017, publicerad på
branschinfo-kott.se.
1. Clean supreme - Krav på transparensRen och tydlig etikett är den nya normen världen över. Konsumenternas krav på transparens betyder att de vill ha kunskap om hela leveranskedjan och känna till om miljön och djuromsorgen prioriteras.
2. Disruptive greens - Växtbaserat och köttfritt vardagsmatVäxtbaserade mjölkprodukter och köttfria alternativ blir vardagsmat 2017. Allt fler konsumenter kommer att försöka använda dessa produkter i sina dagliga måltider.
3. Sweeter balance - God smak och mindre sockerSockret är under press även om det fortfarande är livsmedelsproducenternas huvudingrediens för att leverera god smak till konsumenterna. 2017 utmanas livsmedelsproducenterna att skapa balans mellan smak och konsumenternas krav på mindre socker och en ren etikett.
4. Kitchen symphony - Matupplevelser viktigareNär kunskapen om internationell matkultur bara är några klick bort, vill konsumenterna ha fler speciella matupplevelser 2017. Pizza och pasta räcker inte. Det som konsumenterna söker 2017 är autentiska, lokala och traditionella matupplevelser.
5. Body in tune - Kost för att må braKonsumenterna kommer i högre grad att skräddarsy sin kost, så att de äter det som får de att må bra. De kommer också att experimentera mer med särskilda dieter som paleo-dieten och Low FODMAP-dieten.
Källa: Innova Market Insights