23948sdkhjf

Dyrare grönsaker

Livsmedelspriserna steg med 0,5 procent i december, enligt konsumentrprisindex, KPI, som presenteras i dag.
Mest steg grönsakspriserna, som ökade med hela 4,6 procent. Även fruktpriserna steg, men något mindre.

Kaffet däremot blev betydligt billigare. Varugruppen kaffe, te och kakao sjönk med hela 6,7 procent, och det var kaffet som drog ner mest. Även fisk och fiskkonserver blev billigare under månaden.

Inflationen stiger i allt snabbare takt och är nu nära Riksbankens mål på två procent. Framför allt högre priser på drivmedel och el driver på utvecklingen.

Totalt steg konsumentpriserna mellan november och december med 0,5 procent, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Inflationstakten — prisförändringarna på årsbasis — ligger därmed på 1,7 procent. I november låg inflationen på 1,4 procent och tidigare i höstas låg inflationen under en procent.

Den underliggande inflationen, KPIF, rensad för ränteförändringar, stiger och låg i december på 1,9 procent, jämfört med 1,6 procent månaden före. Decembersiffran är den högsta på sex år. Förväntningen var att siffran skulle landa på 1,8—1,9 procent.

– Jag tror att Riksbanken är väldigt nöjd med det här. Trycket på dem att agera ytterligare minskar ju med det här, säger Tor Borg, chefsekonom på statliga SBAB.

Han tror dock inte att inflationen kommer att ligga kvar på decembernivån den närmaste tiden. Priserna på olja och el står för en stor del av uppgången.

– Det är ju en lite bräcklig uppgång när det vilar på priser som är volatila. Vår prognos är att årstakten går ner lite de kommande månaderna, i januari till 1,5 procent för KPIF, säger Borg.

Joachim Björk

TT
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063