23948sdkhjf

Konsum Värmland varslar 200 personer

Konsum Värmland har beslutat att genomföra ett större åtgärdsprogram för att återuppta lönsamheten. Nu varslas 200 personer och två butiker läggs ned.
I sammandrag innebär det att Värmlandschark och Konsum Värmland Bageri kommer att avvecklas i sin nuvarande form för att renodla produktionen till konditoriprodukter, smörgåstårtor och majonnäsbaserade sallader. I åtgärdsprogrammet ingår också att två mindre butiker stängs, resterande fackhandel och Bolist Bygg på Bergvik i Karlstad avvecklas. Besluten innebär att sammanlagt 200 personer varslas om uppsägning.

– De åtgärder som vi nu genomför är nödvändiga för att kunna behålla Konsum Värmland som en livskraftig, fungerande verksamhet, säger Konsum Värmlands VD Tomas Sjölander i ett pressmeddelande.

Verksamheterna som avvecklas eller förändras har enligt Konsum Värmland varit olönsamma i många år.

– Som representanter för den här organisationen kan vi inte vara overksamma – och vi är inte overksamma. Med tanke på de stora framtida investeringar vi måste göra i ett antal butiker har vi ett stort ansvar att se till att medlemmarnas kapital förvaltas väl, fortsätter Tomas Sjölander.

Butikerna som kommer att stängas under våren är Coop Nära Björneborg och Coop Nära Nykroppa. Butiken i Nykroppa har tidigare fått en respit, men omsättningen har inte räckt till under 2016 med en ökad förlust som följd. Butiken i Björneborg har under de senaste åren överlevt tack vare inköp från Kristinehamns kommun. Trots detta har butiken inte förmått att bära sina egna kostnader. Butikerna sysselsätter åtta personer, sex kollektivanställda och två tjänstemän.

– Vi är medvetna om att avvecklingen av butikerna i Nykroppa och Björneborg kan vara förödande för många medlemmar och medarbetare på de bägge orterna. Men samtidigt kan ingen butik drivas med förlust hur länge som helst. Vi har en omvärld där befolkningsstatistiken år efter år visar hur mindre orter tappar och städerna växer. Vi kan önska att det vore tvärtom men vi måste helt enkelt följa våra kunder, vi också.

Konsum Värmland har i dag 1 165 årsanställda. Hur många och vilka som till sist berörs av varslen kommer att bestämmas vid fackliga förhandlingar som redan har inletts.

– Det steget vi tar nu är tungt, smärtsamt och än mer sorgligt att kommunicera till mina arbetskamrater och till våra medlemmar. Hade vi hittat andra alternativ hade vi naturligtvis valt det. Men hur vi än värderat alternativen har vi kommit fram till alltför stora investeringar i verksamheter som varit olönsamma i många år, säger Tomas Sjölander.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062