23948sdkhjf

Kungälv får unikt kluster

Om två år öppnar ett nytt köpcentrum i Kongahälla, Kungälvs nya stadsdel. Inslaget av mat och dryck kommer att vara väl tilltaget. Och köpcentrumet får en unik klustring av verksamheter inom välbefinnande.
Här kommer butiker och verksamheter inom välbefinnande, hälsa, vård och omsorg att klustras tillsammans: fotvård, frisör och apotek ligger jämsides med traditionella vårdinrättningar.

– Jag har precis varit i London och jag kan med stor säkerhet säga att en sådan här klustring och konceptualisering av varor och tjänster inom välbefinnande och hälsa finns inte i något köpcentrum än så länge, säger Adapta fastigheters Charles Larsson och beskriver ett loungområde där både ”lustfylld frivillig” och mer av nöden krävd vård och omsorg kommer att samlas.

Göteborgsbolaget Adapta äger marken, driver hela projektet och kommer också att förvalta det nya köpcentrumet som ligger i anslutning till E6:an i Kungälvs nya stadsdel Kongahälla.

Centrumet ska invigas 2019 och blir på 37 000 kvadratmeter, med plats för cirka 100 butiker, restauranger och verksamheter i två plan.

– För att få en uppfattning om storleken kan man säga att det motsvarar ungefär Sollentuna centrum och Allum i Partille, säger Charles Larsson.

Köpcentrumet byggs på platsen för den gamla gymnasieskolan som revs för några år sedan. Sedan dess har tomten stått tom. I området Kongahälla, som ligger 20 minuter med bil från Göteborg, kommer att nu byggas 900 bostäder mellan denna tomt och en av Västsveriges största, redan befintliga, Ica Maxi. Inne i Kungälv byggs också runt 1 200 nya bostäder.

Bredvid köpcentrumets blivande entré öppnar kommunen om ett år ett nytt resandecentrum. Idag ligger det vid torget, där det framöver ska byggas bostäder.

Några hyresgäster är klara och officiella: Systembolaget, Coop och nu senast H&M med en butik på 2 600 kvadratmeter inkluderade varumärkets hem och skönhetskoncept.

– Kongahälla shopping blir ett regionalt köpcentrum, med hela bredden av butiker. Men därutöver har vi en inriktning på mode. Och om mat och dryck brukar uppta 5-7 procent av ett köpcentrum kommer det att bli betydligt mer här, säger Charles Larsson och fortsätter:

– Detta är en av de få kvavarande större köpcentrummöjlgheter i närheten av en stor svensk stad. Det ligger byggs på en plats där det redan borde ha funnits ett köpcentrum. Jag var här redan för femton år sedan och förde diskussioner, säger Charles Larsson.

Han beskriver handeln i området som ”underdimensionerad” med ett ”extremt lågt” handelsindex.

Charles Larsson tror att kundunderlaget för det nya centrumet kommer att räcka till för alla.

– I den mån någon handelsplats kommer att känna av ökande konkurres blir det kanske Stenungstorg och centrala Göteborg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078