23948sdkhjf

Byns enda matbutik läggs ned: "Det här är dödsstöten"

Konsum Värmlands sparpaket kan få katastrofala effekter för bland annat boende i Nykroppa där byns enda butik läggs ned. – Det här är dödsstöten för det här samhället, säger Lennart Svensson som brukar handla i butiken.
Konsum Värmlands sparpaket som presenterades under förra veckan innebar slutet för en rad livsmedelsbutiker i sårbara landsbygdssamhällen.

När Filipstads Tidning var på besök i en av dessa – Coop Nära i Nykroppa, 13 mil sydost om Filipstad, var det inte några muntra miner bland kunderna.

Butiken har fungerat som en allt i allo-service för byborna, med livsmedelsförsäljning, postombud och apoteksombud.

– Det är åt h-lvete, det är urdåligt. Det finns ju bara det här i Nykroppa. Många personer har svårt att ta sig någonstans, de får skicka någon annan att handla sen, säger Willy Trullson till tidningen.

Missnöjet delas av de andra kunderna i butiken.

– Konsum Värmland har ju förklarat att man ska värna om landsbygden, men nu gör man ju tvärs om, säger Lennart Svensson som tycker att Konsum Värmland borde kunna ”ta förlusten” i butiken genom att andra butiker går bättre ekonomiskt.

– De satsar ju hundratals miljoner kronor i andra butiker. De borde också ha samma priser här som i andra butiker. Vi som har egen bil kan ju handla var som helst, men många äldre har inte den möjligheten. De måste ta färdtjänst, menar han.

Trots att omsättningen ökade något under förra året går butiken fortfarande dåligt, och Klas Olsson, kommunikationschef på Konsum Värmland menar att det inte går att subventionera driften av butiken eftersom Konsum Värmland går med ett kraftigt underskott.

– År 2015 fick butiken respit, men sedan har underskottet accelererat. Varje dag vi har öppet i butiken kostar det oss cirka 3 000 kronor, säger han till tidningen.

Butikens medarbetare är varslade om uppsägning och preliminärt ska butiken stängas före sommaren.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125