23948sdkhjf

Äntligen: Överenskommelse om livsmedelsstrategin

Efter långa förhandlingar finns det nu en bred politisk överenskommelse om en ny svensk livsmedelsstrategi. Regeringen har kommit överens med Vänsterpartiet och de borgerliga partierna.
Det övergripande målet för strategin ska ska vara en konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala livsmedelsproduktionen ökar, samtidigt som relevanta nationella miljömål nås, i syfte att skapa tillväxt och sysselsättning och bidra till hållbar utveckling i hela landet. Produktionsökningen, både konventionell och ekologisk, bör svara mot konsumenternas efterfrågan. En produktionsökning skulle kunna bidra till en ökad självförsörjningsgrad av livsmedel. Sårbarheten i livsmedelskedjan ska minska, skriver näringsdepartementet i ett pressmeddelande.

– Jag är väldigt glad över att vi, regeringen tillsammans med de borgerliga partierna och Vänsterpartiet, nu har enats om målen för den kommande livsmedelsstrategin. Ett viktigt mål för strategin är att livsmedelsproduktionen i Sverige ska öka. Den kommer att gynna jobb och hållbar tillväxt i hela landet. Den är också viktig för en levande landsbygd eftersom mycket av matproduktionen sker just där, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

Överensskommelsen, som egentligen skulle varit klar till förra sommaren applåderas av Lantbrukarnas Riksförbund, LRF. ”Efter 25 år av väntan har vi äntligen mål för svensk livsmedelsproduktion som alla kan ställa sig bakom. LRF har arbetat hårt för strategin och är oerhört lättad över att regering och allians äntligen har enats”, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

– Jag får gratulera regeringen och alliansen till att de nu är överens om målen för en nationell livsmedelsstrategi, det har verkligen varit efterlängtat. Det politiska dödläge som vi befunnit oss i inom livsmedelspolitiken kan nu brytas och vi kan börja jobba tillsammans i en livsmedelsbransch med framtidstro och fantastiska möjligheter, säger LRFs förbundsordförande Helena Jonsson i en kommentar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109