23948sdkhjf

Icas kunder kan matsvinn

Tre fjärdedelar av Icas kunder säger sig ha goda kunskaper om matsvinn. Många spar också rester för att äta senare.
Ica spinner vidare på engagemanget och utökar sin receptbank för klimatanpassad matlagning för den mat som redan finns hemma i kylskåpet.

Naturvårdsverkets rapport Matavfall i Sverige visar att 70 procent av matsvinnet sker i hemmet.

Nu har Ica har låtit göra en kundenkät online där nästan 1 000 personer svarat på frågor om matsvinn.

Den visar att 73 procent tycker sig ha goda kunskaper om hur olika matvaror ska hanteras och förvaras för längst hållbarhet. Nästan alla tillfrågade sparar rester för att äta senare.

Ica hakar på och utökar sin receptbank för ”ta-vad-man-har-hemma” på Ica.se. Det blir veckomenyer med klimatanpassade recept och tips på vad man kan laga av rester.

En övervägande majoritet av Icas kunder tittar, luktar och smakar på produkter för att avgöra om de är bra. Bara åtta procent anger att de endast går på bäst-före-datum.

– Vi upplever att det finns en god vilja och kunskap hos många av Ica-butikernas kunder. För oss gäller det att ta vara på denna kraft för att bidra till ett minskat matsvinn. Vi utvecklar recept samt information om mathantering och hur kunderna kan ta tillvara rester. Många Ica-butiker jobbar också med olika lösningar för att minska matsvinnet, säger hållbarhets Kerstin Lindvall.

Undersökningen visar att nästan 90 procent litar på att Ica-butiken kan bedöma vad som går att sälja med kort datum och de allra flesta köper dessa prissänkta varor.

– För mig är den viktigaste insatsen för att undvika matsvinn att ha en god kännedom om min lokala marknad. På det sättet kan vi skapa effektiva inköpsrutiner så att vårt sortiment är anpassat till kunderna och volymerna är rätt. Att sedan komplettera med prissänkningar för produkter med kort datum och skänka till välgörenhet gör att vi ytterligare kan minimera matsvinnet, säger Alexandra Rosander, handlare Ica Nära Enebytorg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.562