23948sdkhjf

Kontanthearing: ”Flytta ansvaret för kontantkedjan”

Bra initiativ. Det tycker branschorganisationen Butikernas vd Bengt Hedlund om Per Åslings (C) initativ att bjuda till eftermiddagens hearing i riksdagen kring kontantfrågan.
– Vi har från Butikernas sida länge hävdat att affärsbankernas hållning utgör problem för både företag och privatpersoner, säger Bengt Hedlund.

Ämnet för dagens utfrågning var hur det kontantlösa samhället påverkar vardagen för folk och företag i Sverige. På plats fanns bland annat representanter från Icahandlarnas förbund, glesbygdsföretagare, Riksbanken och Kontantupproret.

Per Åsling efterlyser en fungerande kontanthanteringskedja i hela landet. Han har vid flera tillfällen lyft fram svårigheten för småföretagare på landsbygden som inte har möjlighet att lämna in sina dagskassor. Det innebär kostnader och risker för dessa företagare, som ofta redan från början har små marginaler.

Fram till 2005 hade Riksbanken ansvar för att kontantförsörjningen skulle fungera i hela landet. Efter avregleringen är det nu fler aktörer, både offentliga och privata, som tillsammans ansvarar för kontanthanteringskedjan.

Per Åsling anser att Riksbanken, och därmed i förlängningen riksdagen, åter ska ha det övergripande ansvaret.

– Det är mycket bra att Skatteutskottets ordförande tydligt visar vad han tycker, säger Bengt Hedlund och fortsätter:

– De stora bankernas makt ställer till med problem på flera områden. Vår åsikt är att man ska kunna betala med såväl kontanter som kort och att det är upp till varje konsument och handlare att avgöra vilket man vill använda.

Bengt Hedlund anser att det i slutänden ”självklart ska vara riksdagen” som är beslutande organ.

– Nu hoppas vi också få se att det är just riksdagen som tar kommandot i denna viktiga fråga. Inte låter storbanker bestämma eller låter utredningar försinka beslut, säger Bengt Hedlund.

Ylva Åkesson/Dagens Handel
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078