23948sdkhjf

Marcus har handeln i blodet

Som fjärde generationen i en familj av handlare är Marcus Nordevik uppvuxen bland butikshyllor och kyldiskar. Och varken hårt arbete eller obekväma arbetstider har avskräckt honom. Nu är han nybliven butikschef för Hemköp i Stora Höga.

Så särskilt mycket fritid har det inte blivit det senaste halvåret för Marcus Nordevik. I mitten av augusti påbörjades ombyggnationen av den tidigare klädbutiken i Stora Höga och den 27 oktober slog en sprillans ny Hemköpbutik på 1 200 kvadratmeter upp dörrarna. Därmed blev också Marcus butikschef för första gången i sitt 27-åriga liv, med allt vad det innebär av ansvar och utvecklingsmöjligheter.


– Det har varit en jättestor erfarenhet att få vara med om att bygga en butik från ingenting. Det har verkligen blivit som vi tänkt och vi har fått bra hjälp av Hemköp med bland annat varuplacering och sortiment, säger Marcus Nordevik.


En stor del av vi-definitionen utgörs av Marcus familj, framför allt pappa Lars men också farfar Leif. I dag är Lars Nordevik handlare för Hemköp i Svanesund, en butik som ursprungligen startades av Lars farfar Harald under tidigt 1900-tal.


– Butiken i Svanesund byggdes av min farfars far och togs över av farfar som så småningom sålde den. När min pappa fick möjlighet att köpa tillbaka den 1999 så tog han chansen, berättar Marcus.


Lars Nordevik drev då HP Storköp i Uddevalla som han lämnade för att gå tillbaka till rötterna i Svanesund. I dag jobbar tre generationer Nordvik tätt tillsammans och Marcus ser bara fördelar med att hela familjen är involverad.


– Jag och pappa har alltid kommit bra överens, annars hade vi inte jobbat tillsammans. Och farfar är också med, han var till exempel med och packade upp varor när vi skulle öppna här i Stora Höga.


För Marcus fanns det egentligen inget alternativ till en karriär inom dagligvaror.


– Jag har inte funderat i några andra banor. Jag gick handels i skolan, sedan har det bara rullat på och jag har jobbat på sommarlov med pappa i Svanesund.


Storstadslivet är inget som lockar Marcus, ett år i butik i Göteborg räckte gott.


– Jag lärde mig mycket av det, men jag trivs mycket bättre här. Man lär känna kunderna på ett annat sätt och jag kan göra ett bättre jobb när det inte är helt nya kunder varje dag.


Stora Höga är ett litet med expansivt samhälle och Marcus ser skillnader i kundbeteende mellan butiken här och i Svanesund.


– Stora Höga har växt mycket senaste åren och kunderna är en blandning av äldre och barnfamiljer. Vi har en stor efterfrågan av färskvaror, ekologiskt och glutenfritt till exempel, det är inte lika tydligt i Svanesund.


Marcus är extra stolt över fiskavdelningen och färskvarudiskarna.


– Vi märker mer och mer efterfrågan på lokalproducerat. I den manuella disken har vi bland annat kött från en gård på Tjörn.


Efter tre månader som butikschef har han knappt hunnit hämta andan, än mindre tänka på vad nästa steg i karriären skulle kunna bli.


– Nu är det fullt upp här och det är lite detaljer som ska justeras. Det är det som är min drivkraft, att ständigt utveckla butiken och kunna tillfredsställa kunderna genom att hjälpa dem att välja rätt.


CHRISTINA BILD


Om Marcus Nordevik


Aktuell: Nybliven Hemköpshandlare i Stora Höga.


Ålder: 27 år.


Familj: Hustrun Emelie, mamma Camilla, som också jobbar i familjens butiker, pappa Lars och brodern Henrik som jobbar med bokföring.


Bor: I Jörlanda, uppvuxen i Stora Höga.


Fritid: Jag har inte varit ledig på så länge … Just nu umgås jag mest med min fru och jag älskar att laga mat tillsammans med henne.


Bästa beslut: Att starta Hemköpsbutiken i Stora Höga.


Sämsta beslut: Jag har inte gjort något jättedåligt beslut som jag kan komma på.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079