23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Fri Köpenskap
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.
Kontakta oss för en företagslösning.

Förvaringstemperatur under lupp

Ätfärdig matsallad kan utgöra en hälsorisk, särskilt om den förvarats vid för hög temperatur under hållbarhetstiden.

Var tionde matsallad kan innehålla smittämnen som kan orsaka sjukdom och livsmedelsburen smitta som kopplats till bladgrönsaker har ökat i omfattning, enligt en ny doktorsavhandling från SLU.





Enligt en ny doktorsavhandling signerad Karin Söderqvist vid SLU, når smittämnen i matsallader, förvarade vid 15 istället för rekommenderade 8 grader C, mycket höga halter under hållbarhetstiden. Både handel och konsumenter måste därför vara medvetna om betydelsen av hygien och rätt förvaringstemperatur.





Parallellt med att utbudet av den här typen av varor ökat, som sallad i påse och där sallad blandats med andra ingredienser, har livsmedelsburen smitta som kopplats till bladgrönsaker ökat i omfattning. I studen har ätfärdiga matsallader från butik analyserats och i nästan var tionde ätfärdiga sallad fanns indikationer på förekomst av bakterier som kan orsaka livsmedelsburen sjukdom hos människor.



- Matsallad är med andra ord en riskprodukt. Välfungerande hygienrutiner från jord till bord samt lämplig förvaringstemperatur och hållbarhetstid är av största vikt för att minska risken för livsmedelsburen sjukdom orsakad av matsallad, säger Karin Söderqvist i en kommentar.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.094