23948sdkhjf

Sverige väntar på besked om köttskandalen

Svenska myndigheter och livsmedelsföretag väntar fortfarande på besked om riskerna för att dåligt kött kan ha nått Sverige efter köttskandalen i Brasilien.

Sveriges ledande köttimportör från Brasilien, Norvida, säger att deras leverantörer inte är indragna i skandalen.
– Vi kan konstatera att ingen av de anläggningar där vi producerar kött är indragna eller föremål för utredning. Vi har dessutom egen personal på plats på de här anläggningarna, som kontrollerar produktionen varje vecka. säger Johan Hållbus, delägare och försäljningsansvarig för Norvida.
Det var i fredags som brasiliansk polis slog till mot ett stort antal företag i köttindustrin. På presskonferensen efteråt presenterades misstankar om omfattande korruption och fusk, där företag mutat politiker och tjänstemän för att dåligt kött skulle slinka igenom kontrollerna.

Väntar på besked
Eftersom Brasilien är världens största köttexportörer har nyheten skapat oro i många länder.
- Vad vi tror oss veta är att de aktioner som den federala polisen i Brasilien har gjort främst rört anläggningar där man processar kött vidare till färdiga produkter. Och vi kan konstatera att färskt nötkött som är vår främsta import från Brasilien överhuvudtaget inte berörs av några som helst insatser från myndigheterna, säger Johan Hållbus, men tillägger att Norvida väntar på besked från Brasiliens regering.
- Vi vill veta mer om vilka företag det handlar om, vilken typ av export som berörs och vilka felaktigheter de gjort sig skyldiga till, fortsätter han.

Larm via EU
Även de svenska livsmedelsjättarna Ica, Coop och Axfood avvaktar ytterligare besked om vad köttskandalen i Brasilien innebär för svenska konsumenter. Flera av dem har varit i kontakt med Norvida. Claes Salomonsson, presschef på Axfood, som levererar till Willys och Hemköp, misstänker också att larmet rör processat kött.
– Jag bedömer att risken är väldigt liten att vi skulle vara drabbade av det här på något sätt, säger han till TT.
Svenska Livsmedelsverket har på söndagen ännu inte fått några signaler via sina officiella kanaler om att dåligt kött kan ha nått Sverige. Ett larm ska i så fall komma via EU. Vid ett larm kontaktar Livsmedelsverket berörda företag för att se till att köttet försvinner från marknaden.

Britt-Marie Seibold/TT

Källa: TT

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079