23948sdkhjf

Älskat bär portat från brittisk krog

Västvärlden frossar i avokado – supergrönsaken (som egentligen är ett bär) som tillskrivs diverse hälsobringande egenskaper. Och svenskarna är inget undantag. Men en nystartad brittisk restaurang har infört nolltolerans mot den grönsvarta läckerheten.

Britterna är besatta av avokado. Sedan slutet av 2015 lägger britterna mer pengar på att köpa avokado än på apelsiner. Det rapporterar tidningen The Independent, som också skriver om nyöppnade Londonrestaurangen Firedog, som vägrar servera avokado.
Restaurangen, som serverar grekinspirerade frukost-. och lunchrätter, vill helt enkelt lära Londonborna upptäcka andra läckra nyttigheter som fänkål, rödbetor och granatäpple.
– Vi är rent ut sagt uttråkade av att se avokado på varenda frukost- och brunchmeny, säger Firedogs chef George Notley till tidningen.
Avokadofrossandet har en baksida. I Danmark har två stora butikskedjor slutat sälja avokado som odlats i Petorcaprovinsen i Chile, en av världens största avokadoexportörer. Anledningen är en färsk rapport från miljöorganisationen Danwatch. I den berättas hur floderna i Petorcaprovinsen har torkat ut på grund av de vattenslukande avokadoodlingarna, rapporterar Sydsvenskan.
Enligt inköpsansvariga på Ica är vi i Sverige världstrea i avokadokonsumtion per capita, skriver tidningen. Och troligen är fredagsmyset med guacamole och frukostmacka med mosad avokado här för gott — trots miljölarm och krogbojkott.
Och trots sin användning i maträtter så är avokadon botaniskt sett varken grönsak eller frukt, utan faktiskt ett bär.

Fakta: Avokado

  • Avokadon växer på ett 15-20 meter högt träd. Arten härstammar från bergsområden i norra Guatemala och södra Mexico men odlas i många tropiska och subtropiska trakter för fruktens skull.
  • Arkeologiska utgrävningar har påträffat avokadokärnor i 10 000 år gamla kulturlager i Mexiko.
  • Frukten, som är ett enfröigt bär, är päronformig, 10-15 cm lång, med skrovligt, grönt till svartgrönt skal. Bland odlade sorter finns sådana med mer runda frukter, som kan väga upp till 2 kilo.
  • Frukten kan innehålla upp till 30 procent omättat fett och dessutom mycket protein och B-vitamin.
  • Sverige började importera avokado under 1970-talet.

Källa: Nationalencyklopedin

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063