23948sdkhjf

Läskskatt kan vara på väg

Amerikansk forskning visar att skatt på läsk kan minska försäljningen med en femtedel.

I en två år lång studie utförd av forskare från University of California i den amerikanska staden Berkeley där en läskskatt på 16 procent införts visade det sig att konsumtionen minskade kraftigt, rapporterar Ekot.

Den jämförande enkätundersökning visade att konsumtionen minskade i Berkely med 21 procent, i jämförelse med omliggande städer där konsumtionen ökade med 4 procent.

Sverige kan vara ett av de länder som kan komma att införa en skatt på läsk. Regeringen väntar nu på en utredning från Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket där de tittar på vad man kan göra åt den ökade övervikten. Men redan nu funderar regeringen på en eventuell skatt.

– Läskskatt kan vara en väg att gå. Men man ska som sagt se det som en pusselbit. Inför man bara läskskatt och struntar i det andra så tror jag inte att vi når målet om att kunna få ner fetma och övervikt, säger folkhälsominister GabrielWikström (S) till Ekot.

Livsmedelsföretagen är däremot mer skeptiska till en skatt och menar att de hellre vill se förändringar i konsumenternas drivkrafter och möjligheter att producera produkter så som smaksatt vatten.

– När det gäller läsk och skatt på det så finns det inga långsiktiga studier som på något sätt visar att det har förbättrat folkhälsan brett, säger vi Marie Söderqvist, vd för branschorganisationen Livsmedelsföretagen till Ekot.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.14