23948sdkhjf

Avtal för den kooperativa handeln klart

Löneökningar på 1575 kronor över tre år blev resultatet när de nya kollektivavtalen för butiks-, stormarknads- och lageranställda slöts. Men frågan om hyvling kvarstår.

- Vi har inte löst frågan om hyvling, men vi har ändå tagit ett viktigt steg för att lindra en del av den ekonomiska smällen för de som utsätts för hyvling likt den överenskommelse vi gjort med Svensk Handel, säger Linda Palmetzhofer vice ordförande i Handels i ett pressmeddelande.

Avtalet mellan Handels och KFO följer avtalet med Svensk Handel vilket innebär att hyvling, alltså neddragning av arbetstimmar kvarstår men att den anställda måste erbjudas en omställningsperiod motsvarande en uppsägningstid med samma lön.

– Men vi är inte nöjda utan kommer att fortsätta att driva på politiker och beslutsfattare så vi får till en ändring av lagen som sätter stopp för hyvling, säger Handels vice ordförande Linda Palmetzhofer i ett pressmeddelande.

Avtalen ger samma löneökningar som för privata butiker och lager. Även amma pensionslösning ska gälla, en ökning av avsättningen till avtalspensionen med 0,6 procent.

Arbetsgivarsidan KFO skriver att det nya avtalet ligger i nivå med industrins så kallade märke om 6,5 procent medan Handels kallar avtalet för en rejäl låglönesatsning i linje med LO-samordningen.

KFO lyfter särskilt fram de nya möjligheterna för lokal lönesättning.

– Vi är nöjda med avtalet som ligger i nivå med det så kallade märket. Lokalt lönearbete har länge varit en viktig fråga för den kooperativa handeln och historiskt har vi haft ett gott samarbete med Handels vad gäller formerna för arbetet, säger förhandlingschef Magnus Lindström i ett pressmeddelande.

Löneutrymmet blir större lokalt i jämförelse med den totala löneökningen och det blir ett uttökat ansvar för lokala parter att hitta överenskommelser i löneförhandlingar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11